wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

Kreatív

Sóing, -póló készítése
Készítsen 2-8%-os  (1 liter vízhez 2-8dkg só) Neera Indus fürdősó sóoldatot. Ebben nedvesítsen meg egy pamutpólót, majd enyhén csavarja ki. Ezután bújjon bele és tekerjen maga köré száraz törülközőt. Feküdjön le. Fél óra után megkezdődik az izzadás. 1-1,5 óra után vegye le a sóinget -pólót, zuhanyozza le az izzadságot és pihenjen további 1 órát. Kiváló méregtelenítő hatása van, aktíválja az anyagcserét, láz, megfázás, influenza esetén hasznos segítség.

 

 
Sózokni
Egy pár pamut zoknit itasson át 3-5 %-os Neera Indus fürdősó
sóoldattal (1 liter vízhez 3-5dkg só).
Nedvesen húzza a lábára és tekerjen köré egy száraz törülközőt. Legalább egy órán át hagyja a lábán.
Köszvény, hideg láb ellen ajánljuk
.

Sópárna
A sópárna melegen és hidegen is alkalmazható. Lenzsákba töltsön kb. 1 kg Neera Indus kristálysót. Helyezze a sópárnát 50-60°C-os sütőbe 10-15 percre vagy a mélyhűtőbe fél órára. A meleg vagy hideg sópárnát tegye kb. 20 percre a fájos testrészére. Mikrohullámú sütőben nem szabad melegíteni!!!
A meleg sópárnát középfülgyulladás, vesefájdalmak, máj-, epepanaszok, degeneratív izületi fájdalmak, hátfájás esetén alkalmazható.
A hideg sópárnát köszvény, rándulás, zúzódás, ficam esetén alkalmazzuk.

 

Készítsünk potpourrit!A potpourri francia eredetű szó, jelentése illatos, színes növények keveréke egy tálban, eredeti jelentése "rothadt fazék". A potpourrik csodálatosan illatoznak és könnyű elkészíteni azokat. Régebben a virágokat és a leveleket vízben keverték össze. Ez a nedves módszer ugyan tartósabban illatozik, de nehezebb elkészíteni, és nem olyan látványos, mint a száraz keverék. Mi a száraz potpourri elkészítését mutatjuk be.

A potpourri négyféle alapelemből áll:
- Illatot és színt adó virágok.
Illatosító virág az akác, bodza, frézia, gyöngyvirág, hárs, ibolya, jácint, levendula, liliom, nárcisz, orgona, rózsa, szegfű.
Színesítő virágnak jó a búzavirág, katáng, körömvirág, nefelejcs, pipacs, sarkantyúvirág, tulipánszirom.
- Illatos levelek. 
Illatos levelek a babér, bazsalikom, boldogasszony tenyere, citromfű, erdei szamóca, istenfa, kakukkfű, majoránna, menta, mirtusz, muskátli, margitvirág, rozmaring, tárkony, vadrózsa, zsálya.
- Fűszerek és héjak.
A fűszerek közül jó illatot ad az ánizscsillag, ánizsmag, boróka, fahéj, szegfűbors, gyömbér, kapormag, kardamom, koriander, kassziareszelék, szantálfa, szegfűszeg, szerecsendió, vanília.
- Rögzítők, amelyek az illat tartósítását szolgálják. 
A rögzítőket por formájában célszerű használni! Az íriszgyökérnek ibolyaillata, a benzoeguminak és a tonkababnak vaníliaillata van.
                       

Elkészítés
Válassza ki az illatokat, az egészet keverje össze és egy tálban mutatós kompozíciót alakítson ki. Végül pedig cseppentsen egy kevés
illóolajat a keverék tetejére!
Kész is van a természetes illatcsoda, drága vegyszerek helyett!
Ne tegye a potpourrit erős fényre, mert ott a virágszirmok gyorsan kifakulnak.

Potpourri receptek

Nappaliba ajánljuk a frissítő illatokat árasztó potpourrit üvegvázában, dekoratív tálkában elhelyezve.

            

    1. változat                      2. változat                  3. változat
1 rész fehér jázmin            1 rész bazsalikom          4 rész rózsaszirom és rózsabimbó
1 rész rózsabimbó             1 rész babér                 2 rész levendula 
1 rész ápolkalevél             1 rész menta                1 rész rozmaring
1 rész muskátli szirom        1 rész rozmaring         1/4 rész nőszirom 
1 rész szegfű                   1 rész rózsagyökér      1/2 rész szemes szegfűbors 
1 rész szarkaláb               1 rész citromkóró        1/2 rész szegfűszeg 
2 rész levendula               1 rész kakukkfű            
3 csepp rózsaolaj 
2 rész rózsaszirom            1 rész fehér üröm         
1 csepp rozmaring olaj
1/4 rész százszorszép       1 rész cipruska 
8 komlóvirág                    1 rész szagos müge 
8 borzaskata                   1 rész citromfű
1 evőkanál íriszgyökér       1 rész izsóp
                                    1 rész mirtusz 


Hálószobába
nyugtató illatokat árasztó potpourrit ajánlunk kiegészítve olyan növényekkel, amelyek távol tartják a molyokat. Így nem csak a kellemes alvást segíti a potpourri illata, hanem védi ruháinkat is.


   1. változat                      2. változat                  3. változat
1 rész levendula                 1 rész levendula           1 rész fahéj
1 rész kamillavirág              1 rész rózsaszirom         1 rész levendula
1 rész legyezőfűernyő         1 rész narancshéj          1 rész szárított borsmentalevél 
1 rész körömvirágszirom       1 rész fahéj               2/3 rész kamillavirág
2 rész rózsaszirom              1 rész szegfűszeg       2/3 rész komló
2 rész citromkóró               1 rész kakukkfű           2/3 rész szerecsendió virág
                                      1 rész citromkóró        1/3 rész szegfűszeg
                                                                     1/3 rész szárítottzsályalevél
                                                                     1/3 rész babérlevélParfüm készítése házilag

Mindenki elkészítheti saját, egyedi parfümjét, amelynek használatakor biztos, hogy nem hallunk majd olyasmit szívünk választottjától, mint pl. "A volt barátnőmnek is ez volt a kedvence!" " Anyukám is ezt használja!"

Történelem
Az utóbbi időben a parfümöket főleg az érzéki és szerelmi örömökkel hozzák összefüggésbe. Kezdetben rituális szerepük volt és különböző terápiákra alkalmazták az illatkeverékeket. Az egyiptomi kultúra része volt a parfümök vallási és temetkezési rítusok alkalmával való használata. Kr.e. IV. évezredből származó illóolajtartó edényeket találtak a régészek. Hamar felfedezték az illóolajok jótékony hatásait és szépségápolásra kezdték használni azokat. A felsőbb társadalmi osztályokba tartozó hölgyek édes mandulaolaj, méz vagy fahéj alapú kenőcsöket alkalmaztak, a szegényebb asszonyok pedig mentát vagy kakukkfűt használtak. Az edfui templom egyik helyiségének falain többféle parfüm részletes leírása látható. Az egyiptomi parfüm abban az időben olyan híres volt, mint manapság a francia.  A görögöknél és rómaiaknál is megtaláljuk a parfüm készítés és illóolajok használatának szokásait. Fürdőhöz, ruhájukhoz, szandáljukhoz még a lámpásaikhoz is illóolajokat és az ezekből készített parfümöket használták.Az ókori Rómában nagy megbecsülésnek örvendtek a seplasiarii-k, akik már az I. században készítettek rózsavizet. A XIV. század alkimistái Spanyolországban és Olaszországban kikísérletezték az alkohol tisztításának módszerét, amellyel "tüzes vizet" hoztak létre. Először orvosi célra, majd likőrökhöz, később parfümökhöz használták fel. A XVI.sz.-ban, a kalmároknak köszönhetően keletről az addig ismeretlen gumi, balzsam, egzotikus gyümölcs és fűszer érkezett Velencébe s azon keresztül Európába, lehetőséget adva a parfümkészítés eletrjedésének. A parfümök használata hamarosan népszerű lett a nép körében. A XVIII. században visszatérő higiéniai igényt az erősödő illatú parfümök követték, még nagyobb virágtartalommal. Ebben az időben jelent meg a kölni, amit Johannes-Paulus Feminis, olasz ószeres kezdett árusítani Aqua Mirabilis (Csodavíz) néven. Később Kölnben telepedett meg s a Kölnischwasser, magyarul a kölnivíz nevet adta készítményének. A XIX. századtól a parfümgyártás technológiája gyorsan fejlődött, így a parfümkészítés a XX. századra külön szakmává vált.

 

Összetevők
A boltokban kapható nem natúr, hanem márkás drága és méregdrága parfümök alapanyaga többnyire az alkohol, amihez állati, növényi vagy szintetikus illatanyagokat és stabilizátorokat adnak. Az állati eredetű alapanyagok illatanyagai jóval tartósabbak a növényi eredetű termékeknél, de előállításuk nem túl humánus. A pézsmaszarvas nemi váladékából nyerik a pézsmát, de a pézsmapocok is termel hasonlót. A cibet a cibetmacska farka alatt található mirigyben termelődik. Az ámbra az ámbráscet váladéka, ami a tengerben lebeg és újabb kutatások szerint ennek termelődését a cet egy speciális megbetegedése váltja ki. A szintetikus illatanyagok kiindulási alapanyagai általában a kátrány, az acetilén, vagy a kőszén. A mesterséges illat- és egyéb adalékanyagok egy része a szervezet sejtjeiben bizonyíthatóan hátramarad és ennek nemcsak a saját egészségünkre, hanem gyermekeinkre tett hosszú távú hatását nem lehet megjósolni. Az állatkísérletekről nem is beszélve, amelyek során több tízezer ártatlan állat szenved a mesterséges anyagok kikísérletezése során! A vegyészet drága, tizenakárhány összetevőből álló remekeiből hiányzik az igaz éltető energia, amely a több száz alkotóelemből álló növényi illóolajokban megvan. Az egyes mesterséges illóolajok illata megtévesztően hasonló az eredetihez, csakhogy szegényes az anyagösszetételük, ezért nincs gyógyhatásuk. Pedig még kimondani is kellemesebb, hogy egy parfüm narancsból vagy fahéjból készült, mint kátrányszármazékból...

 

Készítés módja
Az illatesszenciákat 96 százalékos alkoholban oldják fel, így kapják a parfümöt. A parfüm illata akár napokon át érezhető. A parfümök vizes hígításával állítják elő az eau-t, vagyis a vizeket. Legismertebb ezek közül a kölnivíz, amely a legkisebb olyan illatkoncentráció, amely még jellegzetes és hosszan tartó illatot biztosít.
Az illatok a koncentráltságukban eltérőek a különféle temékekben: 20-40%-os a  parfümesszencia, 10-20%-os a parfüm (EDP), 8-10%-os a kölni (EDT), 3-8%-os a kölnivíz, 3%-osak az illatosított termékek (testápolók, dezodorok, tusfürdők stb.)

Ha magunk készítünk otthon parfümöt vagy kölnit, akkor az illóolajakat felhasználva biztosan tudjuk, hogy mivel érintkezik bőrünk. Az illóolajok parfüm formájában is megtartják aromaterápiás tulajdonságaikat, így hozzájárulnak viselőjük jó közérzetéhez vagy gyógyulásához. A természetes parfümök legjobb alapanyaga a jojobaolaj, amely nemcsak sokáig konzerválja az illatot, hanem bőrnyugtató hatással is rendelkezik tápanyag tartalmának köszönhetően, ráadásul nem szárít, mint az alkohol. Parfümök készítésénél min. 4-5 illatkomponenst használnak fel, ám kevesebb illatból is kikeverhetjük saját parfümünket. Egyféle illóolajból is készíthetünk parfümöt pl. rózsából vagy jázminból. 10 ml jojobaolajhoz 20-30 csepp illóolajat keverjünk. A tároláshoz használhatunk megüresedett bázisolajas üveget is vagy cseppentős barna gyógyszeres üveget alapos tisztítás után vagy jól zárható megüresedett krémes tégelyt. Öntsük a gondosan megtisztított üvegbe a jojobaolajat, adjuk hozzá az illóolajokat. Zárjuk le és óvatosan rázzuk össze, hogy egyenletes keveréket kapjunk. Ezután a parfümünket 2-3 hétig tartsuk sötét, hűvös helyen, hogy összeérjenek benne az illatok.

 

Az illatok kiválasztása

 

Tisztaság, valódiság alapján
Parfüm készítéséhez mindig  100%-os tisztaságú, hígitatlan illóolajokat válasszunk!

Amire figyeljünk:
A legillatosabb növények közül a galléros jázmin, orgona, májusi gyöngyvirág, magnólia, ibolya és a lilaakác termése nem tartalmaz illóolajat. A szegfű, lonc és a nárciszfélék illóanyagai teljesen feloldódnak a lepárlás során és jóllehet drágák, az illatuk semmiben sem emlékeztet az eredeti virágokéra. A gyümölcsök sem tartalmaznak illóolajat, kivéve az egyes citrusféléket. A helyenként kapható gyümölcsillatok a vegyészet remekbe sikerült mesterséges termékei. A banán, alma, cseresznye, kókusz, mangó, papaja, őszibarack, körte, ananász, málna, eper és a görögdinnye illóolajként árult aromái
szintetikus vegyszerek!

 

Aromaterápiás hatás alapján
A parfüm keverésénél figyeljünk arra, hogy bizonyos illóolajok csak keverékben fejtik ki hatásukat egyes tüneteknél. Ez főleg akkor fontos, amikor nemcsak az illatkompozíció a lényeg, hanem szeretnénk, hogy illatszerünk kedvező hatást gyakoroljon szervezetünkre. Ilyen pl. afrodiziákum, frissítő, nyugtató vagy a menstruáció idejére készített parfüm.

Depresszió ellen keverékben fejti ki hatását a bazsalikom, bergamott, jázmin, citromfű, kamilla, narancsvirág, szantálfa.

Fejfájás ellen keverékben fejti ki hatását a bazsalikom, citromfű, citrom, eukaliptusz, narancsvirág, rozmaring.

Frissítőként keverékben fejti ki hatását a boróka, kámfor.

Nyugtatóként keverékben fejti ki hatását a bazsalikom, borsosmenta, citromfű, geránium.

Stressz ellen keverékben fejti ki hatását a bergamott, grapefruit.

Afrodiziákumként keverékben fejti ki hatását a narancs, pacsuli, rózsafa, teafa.

Menstruációs panaszok ellen keverékben fejti ki hatását a borsosmenta, citromfű, fahéj, geranium, kamilla, szantálfa.

Nyugtató és pihentető hatású illatok- narancsvirág, rózsa, ilang-ilang olaja.

Élénkítő és erőt adó illatok- feketebors, gyömbér, borsmenta.

Belső harmónia helyreállítására- levendula, cédrus, geránium, ilang-ilang, vetiver.

Földes illatok- pacsuli, vetiver.

Virágos illatok- geránium, jázmin, neroli, rózsa, ilang-ilang.

Gyógynövényes illatok- bazsalikom, kamilla, orvosizsálya, levendula, borsosmenta, rozmaring.

Fűszeres illatok- fahéj, szegfűszeg, koriander, gyömbér, szerecsendió.

Erdei illatok- ciprus, fenyő, szantálfa

Gyümölcsös illatok- bergamott, grapefruit, citrom, mandarin, narancs, citromfű.

Keleties illatok- fahéj, vanília.

 

Illékonyság alapján
William Poucher az 1920-as években megmérte az illatanyagok párolgási sebességét. A leggyorsabban párolgó illatokat fejillatoknak nevezte. Ilyen pl. a mandarin (az egyik legillékonyabb illat), cilantro, levendula, bergamott, mimóza.
A leglassabban párolgó illatokat alapillatoknak nevezte. Ilyen pl. az ámbra, balzsam, labdanum, tölgymoha, tömjén, pacsuli, szantálfa, tonkabab, vetiver.

Az illóolajok folyamatosan párolognak, így a belőlük készített parfüm illata is megváltozik. 1889-ben Aimé Guerlain, a Jicky munkatársa kidolgozta a parfümök felépítésének szerkezetét. Azóta a legtöbb, kereskedelmi forgalomban lévő márkához hozzárendelhető egy illatpiramis, avagy háromsoros osztályozási rendszer. Ezen belül megkülönböztetünk fej-, szív- és alapillatot.

A fejillat tartalmazza a legillékonyabb összetevőket. Ezek mindössze rövid ideig, talán csak percekre fejtik ki hatásukat. Szerepük a figyelemfelkeltés, az első gyors és erőteljes benyomás. Pl. a mandarin (az egyik legillékonyabb illat), levendula, bergamott, mimosa, citrus, gyömbér, ánizs.

A fejillatokat a szívillatok követik, amelyek a parfüm legfontosabb illatai és több órán keresztül érezhetőek. Pl. a rózsa, jázmin, geránium, neroli, ilang-ilang, fahéj, szegfűszeg, koriander, szerecsendió.

Végül az alapillat (nevezik még mélységi, hátsó vagy testillatnak, leszáradó vagy elenyésző illatnak) egy napig, vagy tovább tart. Voltaképpen a parfüm fixálóanyagairól van szó, amelyek egységben tartják az illatkompozíció egészét. Pl. a tömjén, pacsuli, szantálfa, vetiver.

Egy parfüm illatait másként érzékelik a különböző érzékenységű orral rendelkező emberek.

Használat
Az általunk készített parfümöt a csuklóra, nyakra és a fül mögé, könyökhajlatba, térdhajlatba és a dekoltázsra érdemes kenni, mert ezeken a helyeken a vastagabb erek közvetlenül a bőr alatt futnak, így melegen tartják és fokozottabb illatkibocsátásra serkentik a parfümolajat. A kölniket permetezheti egész testére és hajára. A parfüm használható még a fürdővízhez vagy az öblítőhöz.

Tárolás
Megfelelő tárolásnál magunk készített parfümünk egy évnél hosszabb ideig is megőrzi jó minőségét.
Ügyeljünk arra, hogy a csepegtető szára ne érintkezzen se a bőrünkkel, se más anyagokkal.
Tartsa mindig hűvös, száraz helyen, sárgásbarna vagy barna üvegcsében, hőtől és napfénytől védve!
Használat után csavarjuk vissza a kupakot az üvegre.

 

 
Néhány recept ötletadónak

 

    Belső harmónia illatszere               Frissítő, gyümölcsös
10 ml jojobaolaj                                10 ml jojobaolaj
13 csepp levendulaolaj                       10 csepp bergamottolaj
10 csepp gerániumolaj                       10 csepp narancsvirágolaj
  5 csepp ilang-ilangolaj                       7 csepp rózsaolaj
  2 csepp vetiverolaj                           2 csepp narancsolaj

 

   Keleties, rózsás                                  Jázminos, frissítő
10 ml jojobaolaj                                 10 ml jojobaolaj
  rózsa olaj                                         jázminolaj
  pacsuliolaj                                        narancsvirágolaj
  bergamotolaj                                     narancsolaj
  fahéjolaj                                           citromolaj

    

    Virágos                                              Élénkítő, boldogságot adó
10 ml jojobaolaj                                 10 ml jojobaolaj
   bergamottolaj                                 10 csepp narancsvirágolaj
   jázminolaj                                        6 csepp gerániumolaj
   rózsaolaj                                         6 csepp levendulaolaj
   pacsuliolaj                                       4 csepp bergamottolaj
   tömjénolaj                                       4 csepp rózsaolaj

 

    Nyugtató                                             Lélekemelő
10 ml jojobaolaj                               10 ml jojobaolaj
  8 csepp kamillaolaj                         10 csepp jázminolaj
  8 csepp ilang-ilangolaj                    10 csepp rózsaolaj
  3 csepp jázminolaj
  3 csepp rózsaolaj

 

    Bánatot enyhítő
10 ml jojobaolaj
10 csepp narancsvirágolaj
  5 csepp kamillaolaj
  5 csepp jázminolaj
  2 csepp rózsaolaj 


Kölni készítése

A kölni keveréséhez is sokféle lehetőséget adnak az illóolajok. Készítésük annyiban tér el a partümökétől, hogy hordozójuk nem olaj, hanem alkohol. Keverjük össze a kiválasztott illóolajokat összesen kb. 30-40 cseppnyit és öntsük bele 70 ml tiszta alkoholba. (Gyógyszertárban lehet beszerezni.) Kavarjuk lassan és sokáig, hogy az illóolajok megfelelően diszpergálódjanak. Hagyjuk a keveréket kb. 2 napig állni, majd öntsünk hozzá 30 ml desztillált vizet. Kavarjuk fel lassan és alaposan. Hagyjuk állni még legalább 5 napig. Legalább egyhetes "érlelési" időt hagyjunk a felhasználásig! Az illat erősebb lesz, ha hagyjuk a keveréket érni kb. 4-6 hétig. Végül szűrjük át igen finom szűrőn, pl. papír kávészűrőn. Tároljuk üvegben! Ha túl erősnek találjuk az illatot, akkor hígítsuk a kölnivizet további desztillált víz hozzáadásával és alapos elkeverésével.

Néhány recept ötletadónak


10 csepp bergamottolaj                     12 csepp rózsaolaj
  2 csepp rozmaringolaj                       6 csepp citromolaj
10 csepp citromolaj                            6 csepp narancsolaj
20 csepp narancsolaj                          3 csepp bazsalikomolaj
  2 csepp narancsvirágolaj                   3 csepp narancsvirágolaj


Aromaterápiás fürdősó készítése

Nagyon egyszerűen elkészíthetjük otthon is az aromaterápiás fürdősót. 

Hozzávalók- natúr fürdősó pl.
Kristal natúr fürdősó, jojobaolaj, tetszés szerinti illóolaj, üvegedény fedéllel.

Az összetevők mennyisége függ a fürdősó mennyiségétől, a saját ízlésünktől és attól, hogy az illóolajokkal csak illatosítjuk fürdősónkat vagy gyógyításra is szeretnénk használni. Bátran kísérletezzünk!

A jojobaolajban alaposan keverjük el a kiválasztott illóolajokat. Az illatok összeválogatásánál vegyük figyelembe, hogy mely illóolajok társíthatók egymással és mit szeretnénk elérni. Egyszerűen illatosításra használjuk a fürdősónkhoz vagy aromaterápiás hatást is szeretnénk elérni. Az utóbbihoz találunk ötleteket az Aromaterápia oldalon és az illóolajok leírásainál is.

Az üvegedénybe szórjuk bele a natúr fürdősót, majd adjuk hozzá a bázisolajban elkevert illóolajokat. Keverhetünk a fürdősónkba szárított virágszirmokat, amik majd a víz tetején úsznak. Az így elkészített fürdősót illatosíthatjuk az adott virág illóolajával. Az édes illatok kedvelőinek, de főleg hölgyek részére ajánljuk a rózsaszirom és rózsaolaj kombinációt. A férfiaknak biztos siker a levendulavirággal díszített és a levendulaolajjal illatosított fürdősó. Alaposan keverjük el az összetevőket és már kész is van a saját, egyedi, aromaterápiás fürdősónk. Hogyha magas, szűk szájú edényünk van, könnyebb az összekeverés egy üvegtálban (pl. jénai tálban). Lezárt üvegedényben tároljuk fürdősónkat, nehogy az illatot és a gyógyító hatást adó illóolajok hamar elillanjanak. 
     Bevásárlókosár

Hírlevél


0.084 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók