wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

Kisokos

wellness- Jelentése általános jóérzéssel párosuló testi- lelki harmónia. A "well being" (jelentése jólét, jó egészség) és a "wholeness" (jelentése teljesség, egészség) szavak összeolvadásából keletkezett. A wellness az USA-ban a 80-as években kialakult életforma, amely a testi, lelki, szellemi jólétre irányul. Az ember egészével foglalkozó szemléletmód, amely feltételezi, hogy a személy maga is aktívan részt vesz egészségének megőrzéséban, javításában. Wellness részei: testi-lelki harmónia, szépségápolás, táplálkozás, mozgás, megelőzés. A wellness életmód jellemzői: rendszeres relaxáció és stresszkezelés, kiváló szellemi és lelki kondíció fenntartása, szépségápolás, egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, káros szenvedélyek elhagyása, tudatosság az egészség és környezetvédelem területén.  

fitness- testformálás. Jelentése állóképesség. A fitness testet-lelket megmozgat, amihez párosul egy tudatosan kialakított személyre szabott táplálkozási rendszer. A fitness nem megerőltetni akarja szervezetünket, nem élsportolót, izomkolosszust akar faragni belőlünk, hanem egyszerűen, kíméletesen edzésbe hozni. Eredetileg olyan testformálás, amely a vázizomzatot fejlesztő edzésformáit jelenti, de minden olyan gyakorlat is a fitness tárgykörébe tartozik, amely a helyes testtartásért felelős tónusos izmainkat edzi, ily módon minimalizálva az izületi problémák kialakulásának veszélyét.

Jáde kő- A jáde a kínai iparművészetben fontos szerepet játszó, régóta megbecsült féldrágakő.
Jáde néven igen sok ásványt illetnek tévesen. Könnyen összekeverhető más, megjelenésében hasonlatos ásvánnyal pl. nefrittel, amelyet szintén vesebetegségeket gyógyító amulettként is használtak (vö. görög nephros "vese"), így gyakorta e két ásvány összefoglaló neveként használják a jáde szót, a valódi jádét pedig jadeitnek nevezik. A jáde illetve a jadeit nátrium- és alumíniumszilikát, de szerkezetébe beépülhetnek más elemek is, s ez biztosítja a változatosabbnál változatosabb színeit. Selymes, gyöngyházfényű ásvány, különböző zöld és zöldes-fehér árnyalattal. Nem ismeretlen azonban a fehér, sárga, narancs, rózsaszín, vörös, ibolya és fekete színváltozat sem. Szerkezetének köszönhetően károsodás nélkül viseli a ránehezedő nyomást, rugalmassága pedig az acélét is meghaladja. Hőmegtartó képessége kiváló, tartósan megtartja a meleget. Legfőbb lelőhelye: Kína, Burma (Myangmar), Tibet, Közép-Ázsia, de megtalálható Mexikóban és Dél-Amerikában is. Se szeri, se száma a hozzáfűződő hiedelmeknek. Míg nálunk az alabástrom, addig Kínában a jáde jelképezi a női szépséget. A szép hölgyek, lányok bőrének hamvasságát gyakorta hasonlítják a jádéhez. A régi kínai mitológiában a holdon lakik az örökélet elixírjét mozsárban törő jáde-nyúl (nyúl, hold), talán épp ezért vált a jáde a hosszúélet jelképévé is. A jadeit erős hatással van a hólyag és a vese működésére, egyensúlyban tartva a vízháztartást. Segít a méreganyagok kiválasztásában és elvezetésében, ezért remekül használható elhízás esetében is. A jadeit erősíti az idegeket, feszültség és kimerültség esetén élénkítő hatású. Visszaadja a belső békét és nyugalmunkat. A szívcsakrával társítják, növeli és táplálja a szeretetet. A keleti filozófia szerint a kezünkben tartott, vagy masszírozásra használt jade tulajdonságai átáramlanak a testünkbe.

A biogazdálkodás biológiai növényvédelmen és szerves trágyázáson alapul. Tehát nem használnak szintetikus műtrágyát és növényvédő szereket a zöldség- és gyümölcstermesztésben, hozamfokozó hormonokat és antibiotikumokat az állattenyésztésben, nem termelnek génmódosított növényeket. A biogazdálkodásban termelt zöldségek és gyümölcsök mikroelemekben és vitaminokban gazdag biotermékek. Míg a hagyományosnak nevezett termesztéssel termelt mezőgazdasági termékekben (növény,állat) nagy arányban fellelhetőek a különböző vegyszerek maradványai, amik a szervezetünkben is felhalmozódnak. Miért a kémiai, szintetikus szereket használó gazdálkodás a hagyományos? Hiszen ezeket a szereket csak az elmúlt évtizedekben fejlesztették ki! A biogazdálkodás évezredeken át alakult ki, tapasztalatok útján! Akkor most melyik is a hagyományos?

A biodinamikus termelés olyan komplex mezőgazdasági módszer, amelyben a talaj termőképességének javítására gyógynövényekből (pl. kamilla, csalán, pitypang, cickafark, macskagyökér), természetes kvarcból származó preparátumokat és az ezekből készített permetező szert használnak. Így fokozzák a termesztett növények kórokozókkal szembeni természetes védekező képességét és segítik vegetatív fejlődésüket. A biodinamikus gazdálkodásban figyelembe veszik a napszakok, évszakok sajátosságait, igazodnak a Föld- Hold konstellációhoz (Holdfázisok), ügyelnek a természeti környezet egyensúlyára, felhasználva a több évszázados, évezredes tapasztalatokat. Vetésnél nemcsak a kozmikus hatásokra (pl. a Hold állását) ügyelnek, hanem a társnövények gondos kiválasztására is. Az ilyen gazdaságokban a termőtáj faunájának és flórájának egészséges egyensúlyát támogatják. Ennek köszönhetően magas szintű mikrokörnyezeti egyensúly jön létre. Összefoglalva a biodinamikus termesztési mód környezetkímélő, környezeti egyensúlyjavító. Az így termesztett növények beltartalmi értékeik kimagaslóak, az ezekből készült kozmetikumok jótékony hatásai messze felülmúlják a mesterséges kozmetikumokét. A biodinamikus termelés tanúsítását a Demeter International végzi. Feltételrendszerük világszerte egységesített módon szabályozott. Védjegyhasználatuk szigorúan és teljeskörűen védett.

Az EU-ban, így hazánkban is, csak akkor szabad bio, öko, organikus, biológiai jelöléssel forgalomba hozni a termékeket, hogyha azokat folyamatos ellenőrzés mellett állították elő és mindenben megfelelnek a biogazdálkodásra vonatkozó jogszabályoknak és szabványoknak. 

A bioélelmiszer  szigorúan ellenőrzött és tanúsított ökológiai gazdaságból származó alapanyagokból készül, amelyeket nem kezelték vegyszerrel, a termőföldet nem szennyezték vegyi anyagok. Az állatokat nem etetik hozamfokozó hormonokkal, antibiotikumokkal, vegyi anyagokkal. Takarmányuk természetes, tiszta és nem génkezelt. A biogazdálkodásban előállított alapanyagoknak és az ezekből készült ételeknek, élelmiszereknek magas a tápanyagtartalma, kiemelkedő az íze, így az élvezeti értéke!  

BIO termékek fogyasztásával és használatával közvetett módon segíti a természeti környezet és a nem megújuló erőforrások védelmét és a vidékfejlesztést!
  

kollagén- A kötő- és támasztószövetek (porcok, csontok) jellegzetes, vízben nem oldódó fehérjéje. "a) "kollagén": fehérjealapú termék, amelyet állatok irhájából, bőréből és inaiból, illetve sertések, baromfi és halak esetén csontból állítanak elő az V. részben megállapított eljárások útján;" "A kollagént olyan eljárással kell előállítani, amely biztosítja, hogy a nyersanyagot mosást, savval vagy lúggal történő pH-beállítást, majd utána egy vagy több öblítést, majd szűrést és extrudálást is magába foglaló kezelésnek, vagy a Bizottság által a megfelelő tudományos bizottságokkal folytatott konzultációt követően jóváhagyott egyenértékű eljárásnak vetik alá." "Az emberi fogyasztásra szánt kollagén előállításához az alábbi nyersanyagok használhatók: a) kérődző haszonállatok irhája és bőre; b) sertések bőre, csontjai és belei; c) baromfiak bőre és csontjai; d) inak; e) vadak irhája és bőre; és f) halak bőre és csontjai. 2. A cserzési eljárásoknak alávetett irhát és bőrt nem lehet alkalmazni." részlet a kollagén kereskedelmét szabályozó EU-s jogszabályból.
A kollagén szó görög eredetű, a cola (ragasztó, ragasztani) és a genno (szülő) szavak összevonásából keletkezett. Azért ezt a nevet kapta ez a fehérje, mert "összeragasztja", azaz egyesíti a sejtek részeit, ezáltal elősegíti a szövetek létrejöttét, megújítását. A kollagén rostok alkotják a kötőszövetek mintegy 70%-át. A kollagén fehérje felelős a bőr és a bőr alatti szövetek rugalmasságáért, feszességéért. 25 éves korunkig bőrünk még rugalmas a folyamatosan termelődő kollagéneknek köszönhetően, ám korunk előrehaladtával a kollagén termelődése csökken. A csökkenő kollagén mennyiség tünete lehet a száraz, repedező, elvékonyodó bőr, apró ráncok megjelenése, a szem üvegteste mattá válik, izmok feszessége csökken.
A kollagént állati testrészekből (pl. ledarált csirkelábakból) savak vagy lúgok felhasználásával állítják elő. Szerencsére van humánusabb megoldás a kollagén pótlására! A kollagén- bioszintézist stimulálja a vörösherecsíra, majoranna, bazsalikom, tönkölybúza kivonatok és a B3-, B5-, A-vitaminok. Ilyen tulajdonsággal rendelkezik a
Bio birs-jázminpakócás arckrém, amely csak növényi összetvőket tartalmaz és állatkísérletek alkalmazása nélkül fejlesztették ki. 

aromaterápia- Az aromaterápia kifejezés René-Maurice Gattefossé lyoni vegyésztől származik. 1926-ban jelent meg kutatásait összefoglaló könyve, amely ezt a címet viselte. Gattefossé aromaterápiának minősítette az illatos növények, drogok és az illóolajok használatán alapuló gyógyító eljárásokat. Illóolajnak pedig egy adott növény vagy növényi rész vízgőzzel lepárolható (vagy desztillálható) illékony vegyületeinek összességét nevezte.

illóolajAz illóolaj nevétől eltérően nem olaj, mivel az olaj fő tulajdonsága az, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagy és szobahőmérsékleten jelentéktelen a párolgása. Ezzel ellentétben az illóolaj legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal párolog, elillan és nem hagy nyomot. Ezt a tulajdonságot használjuk fel az illóolajok tisztaságának megállapítására is, ugyanis ha el is illan a fehér papírra cseppentett illóolaj, de a papíron a legkisebb nyomát is látjuk a cseppnek, akkor nem 100%-osan tiszta a vizsgált illóolaj. Az illóolaj tehát sok vegyületből álló vegyes komponensű, folyékony halmazállapotú, 100%-ban illékony anyagok elegye, amely alkotórészei miatt jelentős gyógyhatással bír. Fényre, hőre, levegőre érzékenyek, mert azok az oxidációt és gyantásodást segítik elő. Az illóolajok színe áttetsző, bár van ámbra vagy sárga színű olaj is, mint például a pacsuli- vagy narancsolaj. Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni. Az illóolaj illata jellemző az adott növényre. Nem szabad összetéveszteni az illóolajokat a parfümolajokkal, mivel ez utóbbi anyagokat mesterségesen állítják elő, ezért terápiás hatásuk nincs.


liposzóma- Kettős lipidréteg által alkotott, mesterségesen létrehozott mikroszkopikus kinézetű gömböcske. Apró zsírgolyó, amelyet kozmetikumokban közvetítőanyagként, a hatóanyag sejtig való eljuttatására és átadására használják.

extraktum- kivonat. Hideg vagy meleg úton állítható elő. A leülepített, átszűrt vagy filtrált anyagot mézsűrűre vagy szárazra besűrítenek.

glicerin- (régi magyar nevén: zsírédeny) Színtelen, szagtalan, édes ízű, enyhén mérgező nedvszívó folyadék, a növényi olajok, állati zsírok fő alkotórésze. Kozmetikai szerek, gyógyszerek, műanyagok, robbanóanyagok készülnek belőle. Élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, oldószerként, zsírsavak helyettesítésére, édesítőszerként alkalmazzák E422 néven. Gyógynövénykivonatok esetén az etanol helyettesítésére használják. Kúpok és beöntések formájában hashajtónak használják, mert izgatja a bélfalat és hiperozmotikus hatása van. A kozmetikai iparban hidratáló krémek készítésére használják, mert elvonja a levegő páratartalmát, így meggátolva a bőr kiszáradását, de a túl sok glicerint tartalmazó krémek kiszáríthatják a bőrt.

A rozácea (rosacea)- az arcra kiterjedő, tartósan kipirult, gyulladásos csomókkal, érfal bénulással jelentkező, makacs gyógyhajlamú, idült bőrbetegség. A felnőtt kor gyakori bőrbetegsége, egyes felmérések szerint minden tizedik ember szenved valamilyen érfal labilitástól.

pézsma- bizonyos emlősállatok alfél- v. ivarnyílás melletti bűzmirigyeinek váladékából származó illatanyag. Az ilyen váladékot szolgáltató állatokat együttesen pézsmás állatoknak nevezik. Sokak szerint a pézsma a szex illata, az univerzális afrodiziákum. Angol neve a szanszkritból ered, ahol herét jelent. A természetben hím állatok választják ki. A pézsmaillat valójában nem egyetlen illat, hanem mindazoknak az illatanyagoknak az összefoglaló elnevezése, amelyek a férfihormonok elbomlásából származnak. Érdekes módon a pézsmát mindkét nem használja afrodiziákumként. A pézsma a növényvilágban is fontos szerepet tölt be: a kantalupdinnye, a fürtös gyöngyike, a muskotályszőlő például a pézsmaillat vonzerejével poroztatja be magát. A pézsmát eredetileg a hím pézsmaszarvas hasán lévő bűzmirigyből nyerték. Ma szintetikus változatban is használatos. A természetes pézsmaolajban megtalálható az alfa-androsztenol nevű férfihormon, így egyszerre hat az idegrendszeren és a szaglószerveken keresztül. Egyes illatszeripari cégek kihasználják ezt és alfa-androsztenolt tartalmazó termékeket gyártanak.

homeosztázis- A szervezet belső állapotának állandóságát biztosító élettani folyamatok összessége.

 Amikor a vitaminok jelen vannak a szervezetünkben, immunrendszerünk erős, teljesítőképességünk kiváló.

Amikor immunrendszerünk (szervezetünk védekező rendszere) jól működik, szervezetünk ellenáll a különböző kórokozóknak.Védekezőképességünk megfelelő működéséhez különféle létfontosságú anyagok harmonikus egyensúlyára van szükség. Ezt az egyensúlyt biztosíthatjuk vagy helyreállíthatjuk a megfelelő készítmények fogyasztásával!                                                              
 Különböző élethelyzetekben,bizonyos élettani folyamatoknál,fokozott igénybevételnél,nem megfelelő táplálkozásnál vitamin és ásványi anyag szükségletünk jelentősen megnövekedik. Ilyenkor különösen figyeljünk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlására! 
                                                                                  
 Sokféle készítmény kapható a webáruházakban. A választáshoz támpontot adhat a készítményekben lévő vitaminok, ásványi anyagok mennyisége, azaz az "ajánlott napi bevitel" hány százalékát fedezik. A multivitaminokban azért nem 100% a zsírban oldódó vitaminok mennyisége, mert figyelembe veszik a napi táplálék összetételét is. A szervezetünk számára naponta ajánlott mennyiséget az RDA rövidítéssel jelölik és ennek százalékában határozzák meg, hogy az adott termékből egy adag ennek mekkora részét fedezi. A vitamin készítmény tabletta, bevonattal rendelkező filmtabletta, drazsé vagy kapszula. A tabletták lenyelés után a gyomorban feloldódnak és felszívódnak. A bevont készítmények az egyes vitaminok kellemetlen szagát, ízét fedik el, megkönnyítve ezzel fogyasztásukat. 
A vitaminok más részének nincs ízük, illatuk, színük. 
 A vitaminok fontos szerepet játszanak bőrünk fiatalon tartásában, szépségében. Tápláljuk bőrünket vitaminokban gazdag ételekkel is!

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet a zsírszövetekben elraktározza. Túladagolásuk esetén hipervitaminózis alakulhat ki, amely veszélyezteti az egészséget. 

A-vitamin (retinol)

   A-vitamin mikroszkópikus képe 
Az egyik legfontosabb antioxidáns, többnyire béta-karotin vagy retinol formájában van jelen a zöldségekben és a gyümölcsökben. A szervezet anyagcsere-folyamataihoz szükséges. Nélkülözhetetlen a jó látáshoz, a bőr és nyálkahártya épségéhez, a haj és körmök növekedéséhez, a csontokhoz, fertőző és keringési rendszer betegségekkel szembeni védelméhez. Antioxidánsként szerepet játszhat a daganatos betegségek megelőzésében. Hiányát jelzi az étvágytalanság, száraz bőr, szürkületi vakság, gyermekeknél növekedési zavarok. A hirtelen látásromlás, repedezett ajkak, gyakori megfázás és a fertőzések a legtöbb esetben visszavezethetők az A-vitamin hiányára. Tartalmazza: tej, vaj, sajt, zöld levelű zöldségek (spenót, mángold, brokkoli, petrezselyem, káposzta),sárgarépa. A napon érett paradicsom szintén kitűnő A-vitamin forrás! A téli hónapokban nagyon valószínű, hogy szinte semennyi vitamin sem található a paradicsomban!

D-vitamin (kalciferolok)

  D-vitamin mikroszkópikus képe 
Az emberi szervezet is képes előállítani, a napsugárzás hatására a bőrben képződik. Szervezetünk csontjaihoz és vázrendszeréhez kalciumra és foszforra van szükség, amiknek beépülése csak elegendő D-vitamin jelenlétében lehetséges. Hiányát jelzi a csontok torzulása, ernyedt izmok, nyugtalanság, alvászavar. Tartalmazza: vaj, hal, tőkehalmáj, tojás, gomba.

E-vitamin (tokoferolok)

  E-vitamin mikroszkópikus képe 
Antioxidáns hatású vitamin, amely védi a szívet és a szöveteket. Szükséges a megfelelő hormonműködéshez, támogatja az immunrendszert. Nélkülözhetetlen a szív és érrendszer, valamint az idegrendszer egészséges működéséhez, csakúgy, mint a haj és a bőr egészségéhez. A természetes E vitamin semlegesíti a szabad gyököket, ezáltal óvja a sejtfalakat, amelyek lebontják a membrán lipidjeit. Nem véletlen, hogy a legtöbb kozmetikumban megtalálható. Hiányát jelzi izomgyengeség, vérszegénység, retina-elváltozások. Tartalmazza: búzacsíra, napraforgó és más növényi olajok, cukorborsó, diófélék, avokádó.

K-vitamin (fillokinon)

  K-vitamin mikroszkópikus képe 
Elengedhetetlen a véralvadási faktorok képzéséhez és a kalcium csontokba való beépüléséhez. Elősegíti a máj méregtelenít funkcióját, gátolja az érszűkület kialakulását, valamint csökkenti a vér LDL (rossz) koleszterin szintjét. A szervezetben képződik. Hiányát jelzi a vérzékenység, orrvérzés, kék foltok a bőrön.  Tartalmazza: tejtermékek, joghurt, paradicsom, káposzta, spenót, brokkoli, mák.

 

Vízben oldódó vitaminok


A vízben oldódó vitaminok felesleges mennyisége kiürül a szervezetünkből. Ezért fontos, hogy az ételeink tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait, a biotint, pantoténsavat, folsavat, C-vitamint. 

B1-vitamin (Tiamin)

Nélkülözhetetlen a szénhidrátok, alkohol lebontásához. Szükséges az idegek, szív működéséhez. Tiamin a legismertebb B-vitamin, mivel sok embernél jelenetkezhetnek a hiányállapotra utaló tünetek, mint például az idegrendszer működési zavara (fáradékonyság, alacsony koncentráció képesség). Hiányát jelzi az idegesség, fejfájás, étvágytalanság, szívműködés zavarai, koncentrációs zavar. Tartalmazza: teljes kiőrlésű gabona, mogyoró, hüvelyesek, bab, lencse, baromfi és sertéshús. 

B2-vitamin (Riboflavin)

  B2-vitamin mikroszkópikus képe 
A szervezet energiatermelő folyamataira hat, illetve a fehérjék építőkövei. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját. Szükséges a zsírsavak, szénhidrátok, fehérjék lebontásához. Hiányát jelzi az égő,viszkető szem, cserepes ajak és berepedt szájzug, száraz, gyulladt bőr. Tartalmazza: tej, tejtermékek, hal, hús, élesztő.

B3-vitamin (Niacin,nikotinsav)

  B3-vitamin mikroszkópikus képe 
Szükséges a sejtek energiaháztartásához, az anyagcsere és az idegrendszer működéséhez. Hiányát jelzi a fejfájás, étvágytalanság, gyomor- és idegrendszeri zavarok, bőrelváltozások. Tartalmazza: teljes kiőrlésű gabona, gomba, szilva, datolya, füge, tojás, tengeri hal, máj, csirkehús.

B5-vitamin (Pantothenic Acid- Pantotén sav)

  B5-vitamin mikroszkópikus képe 
Fontos szerepet játszik a koleszterinszint szabályozásában és a zsírok energiává történő elégetésében, így fogyókúráknál nagy segítség jelenléte. Erősíti az immunrendszert és támogatja a mellékvesék működését. Szükséges a zsírok, szénhidrátok, fehérjék lebontásához, a nyálkahártyák épségéhez, a hormonképzéshez. Hiányát jelzi a bőrelváltozások és a fertőzésekre való hajlam. Tartalmazza: hús, máj, búzacsíra, magvak, dió, gomba, brokkoli, karfiol, sörélesztő.

B6-vitamin (piridoxin)

  B6-vitamin mikroszkópikus képe 
Fehérje- és aminosav-anyagcsere nem létezhet B6-vitamin nélkül. Komoly szerepe van a test raktáraiból történő energia felszabadításában. Szükséges az idegműködéshez, vérképzéshez. Hiánya csökkenti a stressztűrő képességet, depresszióra hajlamosít. Hiányát jelzi az étvágytalanság, izomgyengeség, vérszegénység és a szájnyálkahártya gyulladása. Tartalmazza: hal, banán, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, burgonya, szója.

B12-vitamin (ciano-kobalamin)

  B12-vitamin mikroszkópikus képe  
Szükséges a sejtszintű szénhidrát-, zsír- és fehérje- anyagcsere folyamatokhoz. Nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, a sejtépítéshez, a növekedéshez. Nagyon nehezen szívódik fel a szervezetben, így könnyen kialakulhatnak a hiánytünetek (különösen a vegetáriánus étrendet követőknél). A májban képződik és raktározódik. Hiányát jelzi a húsundor, nyelvégés, vérszegénység, szívgyengeség, ingerlékenység. Tartalmazza: hús, máj, tojás, tej, sajt, túró, savanyú káposzta.

C-vitamin (aszkorbinsav)

    C-vitamin mikroszkópikus képe 
Szükséges a szervezet ellenálló-képességének, immunrendszerének megőrzéséhez, a kötőszövetek felépítéséhez. Erteljes antioxidáns hatású, fontos szerepet játszik a csontok, bőr, szív és érrendszer egészségének megőrzésében. Szükséges továbbá a folsav aktív formulájának átkonvertálásához, ami a szervezet vasfelvételéhez szükséges. Hiányát jelzi a gyengeség, vérszegénység, a bőr rugalmatlan, az arcbőr fénytelen, fogínyvérzés, nehézkes ébredés, éjszaka gyakori felriadások.Tartalmazza: sütőtök, cékla, karalábé, karfiol, savanyú káposzta, paprika, burgonya, bogyós gyümölcsök (csipkebogyó, eper, fekete ribiszke), kivi, citrusfélék (narancs, citrom, grepfuit).

B9-vitamin (Folsav, folát)

  B9-vitamin mikroszkópikus képe 
Szükséges a vörösvérsejtek képződéséhez, sejtosztódáshoz. Kutatások szerint a tél a legkritikusabb időszak a depressziósok számára. Kevés a fény, korán sötétedik, később világosodik. Ebben az időszakban feltétlenül ügyelni kell a folsav egyensúlyára. Hiányát jelzi a vérszegénység, hajhullás, gyerekeknél növekedési zavarok, rossz szagú lehelet. Tartalmazza: tök, szárazbab, sárgarépa, spenót, kelkáposzta, sötétzöld levelű főzelékfélék, brokkoli, napraforgómag, teljes kiőrlésű gabona, élesztő, máj.

H-vitamin (biotin)

  H-vitamin mikroszkópikus képe 
Szükséges a szénhidrát- és zsíranyagcseréhez, a bőr épségéhez, akadályozza a haj őszülését. Hiányát jelzi a hajhullás, bőrelváltozások. Tartalmazza: bab, mák, hüvelyesek, szójabab, mogyoró, fényezetlen rizs, tej, tojássárgája, máj.

P-vitamin

Antioxidáns hatású, gátolja az öregedés folyamatát. Tartalmazza: áfonya, citrusfélék. 
  
F-vitamin (telítetlen zsírsavak)

  F-vitamin mikroszkópikus képe 
A zsírsavak közül kiemelten fontos szerepet töltenek be az ún. esszenciális zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de működéséhez nélkülözhetetlen. Az F-vitaminnak is nevezett telítetlen zsírsavakat étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani a szervezet számára. Fény, hő, levegő és fémek hatására minden esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik. Két fő csoportjuk az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Az omega-3 csoporba tartozik a dokozahexaén (DHA), az eikozapentaén sav (EPA), az alfa-linolésav. Az omega-6 családhoz sorolandó a linolsav és a gamma-linolésav. Hiánya különböző bőrbetegségek (ekcéma, pattanások) formájában jelentkezik. Tartalmazza: növényi (búzacsíra, napraforgó, szójabab) olajok, dió,mandula, avokádó 

Mi az antioxidáns?- Az antioxidánsok megelőzik vagy lassítják az oxidációs folyamatokat. A szabad gyökök károsítják génjeinket. Ilyenkor a vas rozsdásodásához hasonló folyamat játszódik le a szervezetünkben, nap mint nap. Antioxidánsok nélkül olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a rák, szív- és érrendszeri problémák, Alzheimer-kór, Parkinson-kór.

Antioxidáns típusok- Egy részüket a szervezetünk állítja elő, más részüket a táplálékból vesszük fel. Az első csoportba tartozik a C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, lutein, likopin, bioflavonoidok. Második csoportba tartozik a koenzim Q10, alfa-lipidsav. Az antioxidánsok felépüléséhez cinkre és szelénre van szükség.

Kölcsönhatásban- A különböző antioxidánsok együtt nagyobb védelmet nyújtanak. Az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját és fokozza a szelén hatását. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti és együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. A bioflavonoidok a C-vitamin hatását fokozzák és gátolják lebomlását.

Családi halmozódás- Hogyha örökletes hajlamunk van egyes betegségekre, akkor az antioxidánsok segíthetnek a megelőzésben vagy a tünetek enyhítésében.

Az egészség fegyvere- Betegség esetén csak antioxidáns csoportot, C-vitamint éredemes fogyasztani, mert a multivitaminok egyes elemei (pl. a vas) csak táplálják a baktériumokat.

Fiatalon tart- A bio  zöldségek és gyümölcsök bővelkednek antioxidánsokban, így rendszeres fogyasztásukkal a sejtek öregedése lassítható.  Likopin leggazdagabb forrása a görögdinnye és a paradicsom. Egyes felmérések szerint a likopinban gazdag étrend csökkentheti bizonyos rákbetegségek és a szívroham kialakulásának kockázatát. A béta-karotin nagy mennyiségben megtalálható a sárga, narancssárga zöldségekben, gyümölcsökben. Pl.: sárgabarack, sárgarépa, tök.


Bevásárlókosár

Hírlevél


0.0763 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók