wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

Masszázs
A masszázs az érintés kölcsönhatása - a kéz kapcsolata a testtel, a fejjel, a kézzel vagy a lábbal. Ugyanakkor a masszázs nemcsak a bőrfelületet érinti, hanem az izmoknál és a csontoknál is mélyebbre hatol, hiszen a gondos, alapos masszázs az ember egész lényét áthatja. Ezen az oldalon a masszázs kialakulásáról, fajtáiról, hatásairól, otthon végezhető, könnyen megtanulható, gyors segítséget adó technikákról írok.

A Tan Kapuja Buddhista főiskolán a prananadi tradícionális tibeti gyógyítás hetedik fokozatáig jutottam; köszönet mestereimnek.
A prananadi életfolyamatokat támogat, valamennyi életsíkon hat. Igazodik minden egyéni igényhez. Pozitívan befolyásolja a gyógyulási folyamatokat, enyhíti a fájdalmat, segít félelem, harag, méreg, depresszió, aggodalom, levertség legyőzésében. Előnyösen befolyásolja az emberekhez való viszonyulásunkat. Serkenti a kreativitást, a teljesítőképességet. Elősegíti az önmegismerést, a könnyebb beilleszkedést. 

Mai rohanó világunkból eltűnt a kommunikáció egyik legalapvetőbb eleme: az érintés. Aki úgy dönt, hogy a betegségmegelőzésnek, gyógyulásnak ezt a formáját választja, meglepődve tapasztalja milyen pozitív tényezők jelentkeznek a terápia során. Hatalmas élmény, hogy a gyógyulást egy másik ember érintése indítja el. Mint tudjuk, szervi problémáink zömét tudatunk kelti életre. A módszer hidat alkot a test és a tudat kommunikációjában. Mentális szinten is hatást gyakorol, amelynek következménye az, hogy a tudatunk által produkált betegségek gyógyulási folyamata elkezdődik.
                                                

     Bővebb felvilágosítás a masszázsról és bejelentkezés:
  
      
       Eszterhás Emőke gyógymasszőr Tel.:06 20 467 9959
 

 
                                                      
   
                                                      
 Otthoni arcmasszázs

Reggelre felkelés után és estére lefekvés előtt is hasznos ez a kis rövid arcmasszázstechnika. Rendszeres használatával lazulnak az arcizmok, simulnak a ráncok, feszesebbé válik az arckontúr. Az a nő, akinek arca és nyaka fiatalosan sima, szépnek és magabiztosnak érzi magát. Ennek köszönhetően könnyebben védekezik a mindennapos stresszhatások ellen. Meg kell tanulnunk fiatalosan tartani arcunkat és ez nem feltétlenül a teljes ránctalanságot jelenti! 

Tükör előtt, a gondosan megtisztított arcunkat a homlokunkon kezdjük masszírozni ujjainkkal, cikkcakkban haladva. 
Ezután a szemkörnyék következik kihagyva a szemöldököt, gyengéd, körkörös mozdulatokkal.
Az orrtő (két szem között)  masszírozása az ott képződő mély ráncok miatt nagyon lényeges.
Az arcfelületet mindig felfelé és a fül irányába masszírozzuk. Figyeljünk arra, hogy húzó mozdulatokkal ne nyújtsuk a bőrt!
Állunkat is felfelé masszírozzuk ujjainkkal jobbra, majd balra haladva.
Nyakunkat alulról felfelé, nagyon gyengéden masszírozzuk. Itt is figyeljünk arra, hogy húzó mozdulatokkal ne nyújtsuk a bőrt!
Javítja a vérellátást, ezáltal gyorsabban frissíti, üdévé varázsolja arcunkat, ha reggelente hideg és meleg vízzel váltogatva leöblítjük.
Arcmasszázshoz ajánlott krémek: 
Fáma Almás masszázskrémFáma Meggy masszázskrém

                                                            A masszázs fajtái

Reflexmasszázs

 
A belső szervek megbetegedéseinél a bőrtakaró bizonyos helyein érzékeny zónák alakulnak ki. Ezek a zónák reflektórikus kapcsolatban vannak a belső szervekkel. A belső beteg,  zsigeri szervekhez tartozó szegmentum izomzatában tónusfokozódás és túlérzékenység lép fel. Először diagnosztizáltak vele, majd később kiderült, hogy fordított irányban, kívülről befelé mint terápiás kezelés is hatékony. Szegmentzónás összefüggéseket és az erre ható masszázs eljárásokat "reflexzóna masszázs"-nak nevezték el.
A talpmasszázs mint gyógyulást segítő terápia, ma már az orvoslásban is elfogadott.

A természetes gyógymódok célja, hogy támogassák, erősítsék a szervezet saját gyógyító erőit.
A szerv energiaszintjét növeljük a talp masszírozásával. A megfelelő zónák masszírozásával nő a hozzárendelt szervek vérbősége, javul az anyagcseréje, nyirokkeringése, ezzel mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit.
 
A talp masszírozása megelőzésre, frissítésre, regenerálásra is alkalmas.
 


Célja: az energetikai egyensúly helyreállítása, amely az egészséges életműködés feltétele.
Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését is.

Diagnosztikai szempontból is jelentős a talpmasszázs. A talp állapotából látható, milyen létező vagy kialakuló problémáról van szó. A reflexzóna érzékenysége, fájdalma vagy lerakódás jelenléte azt jelenti, hogy a hozzá tartozó szervben funkciózavar vagy megbetegedés áll fenn.

A reflexzónák mikrorendszerként működnek. A nagy rendszert piciben tökéletesen ábrázolja. A helytelen táplálkozás, életmód következményeként káros anyagcseretermékek szaporodnak fel a szervezetben, és ha nem tudnak természetes úton eltávozni, a szervek károsodnak, a reflexzónákban lerakódások képződnek, a szervezetben energiablokkok alakulnak ki, emiatt romlik a sejtek anyagcseréje, a szervek, szervrendszerek működése. Probléma esetén, a reflexzónán csökken a nyirokérrendszerben a mozgási sebesség, megemeli az izomszövetet. Felgyülemlik a nyirok, lerakódások alakulnak ki. Nyomást gyakorolunk rá, az agy és a napfonat felé ad információt. (Napfonat a máj bal oldali része. Funkciója: szervekről minden információ megtalálható, mikrorendszer van benne, a szervezet energiaszintjét helyreállítja.)

A kiválasztó rendszer zónáit (alapot) kezeljük először, megtisztítjuk. Ezután vesszük be a programba az egyéb, problémás zónák masszírozását.
 
A talp masszírozását kézzel (segédeszköz nélkül) végezzük.
A helyesen végzett talpmasszázzsal nem lehet ártani, mert az ingerlés először az agyba megy, és onnan tovább a szervekbe.

Mindenkit lehet masszírozni megfelelő program szerint.
Frissítő talpmasszázst egészséges emberen lehet végezni, a gyógyulást segítő talpmasszázst (reflexológia) beteg emberen, figyelembe véve azt, hogy az adott betegnek mit bír el a szervezete.
 
 
1 kezelés alkalmával 40 perc a talpmasszázs (20-20 perc/láb).

Gyakoriság: 1 nap alatt 1x20-20 perc

(1 napot hagyunk a szervezetnek a gyógyulásra, 2 naponta masszírozhatunk.)

Hetente 1-3 alkalom javasolt.
 
 

Relaxáló, stresszoldó masszázs
 

A megoldatlan érzelmi konfliktusok és a stressz, amelynek nap mint nap ki vagyunk téve, olyan krónikus izomfeszültséget eredményeznek, amely elkerülhetetlenül a lelki egészség megromlásával jár.

Az összezsugorodott izmok gátolják testünk szabad mozgását. Főleg a nyaki-válli szakaszon alakulnak ki az ún. sztresszcsomók, amelyeket kúraszerűen masszírozva, jelentős hatás érhrtő el nem csak testi, lelki síkon is.

Testünk megjegyzi mindazt ami velünk történik.

A relax masszázs segít helyreállítani a fizikai és a testi-lelki egyensúlyunkat.
 
Érdemes hetente egyszer igénybe venni a relax masszázst!
 
 


Svédmasszázs
 

A masszázs során speciális fogásokkal történik a görcsös izmok átdolgozása és kilazítása, amelyek segítenek a fájdalmak enyhítésében.

A lazító, stresszoldó testmasszázst az aktuális állapothoz választott illóolajok (aromaterápia) használatával egészítjük ki.

Ezek hatására intenzívebbé válik a masszázs relaxáló, energizáló, vitalizáló ereje.

Az aromák a bőrön, orron, tüdőn át is hatnak.

Elősegítik a természetes gyógyulási folyamatot.

Erősítik az immunrendszert, javítják a hangulatunkat, és az érzelmi problémákat is kezelik.
 
A masszázs során könnyebben ellazulnak a fájdalmasan feszült, görcsös izmok, oldódnak az izomcsomók, javul az agy vérellátása.
 
A simító, pumpáló mozdulatok hatására gyorsul a pangó nyirok elfolyása.
 
 

Tibeti masszázs, prananadi masszázs


A tibeti eredetű masszázs módszert körülbelül 4000 évvel ezelőtt, tibeti szerzetesek fejlesztettek ki.
 
A prananadi masszázs  regenerálja az egész testet. Tetőtől talpig gyengéden történik a masszírozás, a talptól kezdve a meridián-vonalakon haladva egészen az arcig. Fokozza a vérkeringést, jótékony hatása van a bőrfelületre, csontokra, izmokra.
 
A prananadi masszázs földön, csak és kizárólag ruhában történik. A könnyű finom mozdulatok azonnali, hosszantartó hatást nyújtanak. Körülbelül 2 órás testi-lelki kényeztetés! Segit az álmatlanságban szenvedőknek, méregtelenít, feszültséget old, fogyaszt, szépiti a bőrt, rugalmasságot ad az izomzatnak, oldja a stresszt. Részleges bénulásnál is eredményesen alkalmazható.
 
 A módszer lényege: a test energiavezetékein (meridiánokon) haladunk végig, a lábtól a fejtetőig. Mindig az energiaáramlással és forgással megegyező irányban.
 
A masszázs nem elsősorban az izmok gyurmázásáról szól, sokkal inkább egy teljes energetikai kezelés, amelynek hatásai a következők:
- segíti a méreganyagok távozását
- a vér- és nyirokkeringést fokozza
- oldja az energiaáramlást akadályozó blokkokat
- kiváló relaxáló hatás, és stresszoldás
- mély rétegekben, fájdalommentesen lazítja fel az izomzatot
- álmatlanságban szenvedőknek is ajánlott
- eredménnyel alkalmazható a bélrendszer gyenge működése esetén is
- jó közérzetet biztosít
- és nem utolsó sorban az egészség megőrzésére is igen hatékony módszer.

A Pránanadi az életenergia-csatorna szanszkrit elnevezése és egy sokezer éves, önmagunk és mások gyógyítására alkalmas módszer neve, amely igen intenzív személyiségfejlődést is eredményez. Ezen felül az élet számos más területén is nagy segítséget jelent használója és környezete számára.
 
A módszert egy európai tudós 16 évi tibeti képzés után hozta el a nyugati világba. Magyarországon 1992-ben vált ismertté, átadása az eltelt évek alatt széles körben valósult meg.
 
Ezzel a módszerrel, amelynek oktatása a radiesztéziás ismeretek alapjaival egészül ki, bárki alkalmassá válik önmaga és mások energetikai kezelésére. A prána mindent átható, erőteljes energia, támogatja az életfolyamatokat, minden síkon hat.
 
Használata harmóniát hoz létre tudati szintjeink között. Kivétel nélkül (nemre, származásra, iskolai végzettségre, vallási hovatartozásra, egészségi állapotra stb. tekintet nélkül) mindenki alkalmas ennek az egyszerű és szeretetteljes rendszernek az elsajátítására.
 
A Pránanadi a gyógyító lámák tudománya. Csak avatott mestertől tanulható meg, beavatás által lehetsz a módszer ismerője és alkalmazója.
 
A több ezer éve, élő mesterektől kapott Pránanadi beavatás több átadható fokozatból áll. Az első fokozat megismerése után a fizikai test energiával való feltöltését és gyógyítását tudod segíteni, a második fokozat lelki hatású és Te is képessé válhatsz az energia közvetítésére térben és időben. A fokozatok intenzív testi-lelki gyógyulást hoznak, megnyitva ennek az éntől független energiának az útját belső lényünkön át. A további fokozatok lehetővé teszik a magasabb szintű segítségnyújtást saját szervezetünk számára, környezetünk felé, valamint bárki számára, aki hozzánk fordul.
 
Hatása intenzív személyiségfejlődést eredményezhet rövid időn belül. Tudatos része lehetsz a világot és önmagadat alkotó energiának. Nagyban segít abban, hogy életedet tudatosabban éljed, irányítsad.
 
A prananadi masszázs a halk tibeti kolostori zenével, gyertyák, füstölő használatával egy csodálatos, feledhetetlen spirituális élményt ad! 

A masszázshoz kényelmes pamutruha szükséges! 

Eszterhás Emőke gyógymasszőr      Tel.:06 20 467 9959Egy kis masszázstörténelem
 
A masszázs a legrégebbi gyógyeljárások közé tartozik. A francia massage szó, görög eredetű, massein (dörzsölni) szóból ered, s gyúrást jelent /Az arab mass (nyomni), vagy a héber mases szó is lehet az eredete. Vannak, akik szankszrit származást véltek benne felfedezni./
 
Az emberek önmagukon már ősidők óta ösztönösen alkalmazták a masszázst nyomkodva, gyúrva a fájós testrészeiket, s ez alakulhatott az idők során tudatos tevékenységgé. A primitív kultúrákig visszanyúlva a mai fejlett társadalmakig szinte mindenütt megtalálhatjuk a használatát. 


Magyar vonatkozású adatok
 
A táltosok, akik a törzsközösségben élő magyarok papjai voltak, egyben gyógyítással is foglalkoztak. A kereszténység elterjedése után a papi gyógyítás vált uralkodóvá, a táltosokat üldözték. A kolostorok mellett betegápolás céljára ispotályokat rendeztek be. Az első Ispotály Esztergomban létesült az ezredforduló után. A 11-12. században alig volt város, ahol ne működött volna. A gyógyító papok és apácák sokat átvettek a pogány tapasztalatokból, ami a gyógynövényeket illeti, és talán ennek köszönhető, hogy a gyógyfüves gyógyítás hagyománya mindmáig fenntartja magát.

Mátyás király (1443 - 1490) udvarában ún. dögönyözők végeztek masszázshoz hasonló módszeres gyakorlatokat. A török megszállás idején terjedt el a fürdő kultúra, és vele együtt a masszázs gyakorlata is. A fürdőmesterek folytatták tovább művelését, majd német osztrák behatásra nálunk is tudományos szintre emelték e kezelési módszert.

A modern időkben az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan fejlődik a masszázs tudománya. Az első tudományos összefoglalását a masszázsnak egy svéd írómester Pher Henrik Ling végzi el. Amit ő a művében akkor összefoglalt, az nevezzük ma Svédmasszázsnak.

A masszázs gyakorlata mind differenciáltabbá vált. A tudomány fejlődése mellett, ez a terápia is egyre változik, megtartva alapjait. A masszázs eljárásokat két külön álló vonal fémjelzi: az ázsiai és az európai stílus, melynek vannak találkozási pontjai, de alapvetően más és más filozófiára épülnek.
 
A masszázs testi-lelki hatásai
 
Az érintés révén felszabadult oxitocin biztisítja a jó közérzetet. Tehát a masszázskezelés az egész személyiségünkre kihat, békét és nyugalmat ad, amely az érintés által egész bensőkben szétárad, és teljes testi és lelki megelégedettséget kelt bennünk.
 
A test alapvetően egy nyugodt, erőlködéstől mentes működésre lett kitalálva, amit homeosztázisnak azaz a szervezet belső egyensúlyának nevezünk.
 
A masszázs nyugtatja az idegeket, kellemes érzést nyújt, s megteremti a test és lélek egyensúlyát. Az emberek néhány masszázskezelést követően gyakran úgy találják, hogy jobban tudatában vannak saját testüknek, eredményesebben tudnak lazítani (relexálni), képesek kikapcsolni a kellemetlen gondolatokat és megszabadulni a napi stressztől.
 
A masszázs segít a szellemi és érzelmi feszültségek enyhítésében, amelyek gyakran túlfeszült izmok formájában (stresszcsomókban) nyilvánulnak meg. A bőr dörzsölésének aktusa úgyszintén változásokat indít el a testben, amelyek endorfin hormonok felszabadulásához vezetnek. Ezek a test természetes fájdalomcsillapítói, melyek a jó közérzet kialakításában is részt vesznek. A masszázs összes jótéteménye segíti a pácienst abban, hogy felismerje, milyen jó érzés is, ha ellazul a teste.
 
 
A masszázs élettani hatásai
 

Hatása a bőrre
 
A masszázs erősíti a faggyú- és verejtékmirigyek kiválasztó munkáját (megakadályozza, hogy azok elzáródjanak), eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. Elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését, ezáltal lassítja öregedését. A masszázs stimulálja a vérellátást, serkenti a bőr táplálására szolgáló friss tápanyagok szállítását. A masszázsolajokban lévő vitaminok és ásványi anyagok szintén nagyon jót tesznek a bőrnek.
 
Hatása az izmokra és ízületekre
 
A masszázs hatására a megfeszült izmok ellazulnak (detonizálás), az ernyedt izomzat pedig újult erőre kap, helyreállhat a normál izomfeszesség. Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet. A masszázs és segít az izomműködés során keletkező tejsav eltávolításában, ezáltal enyhíti a fájdalomérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat. A masszázs elősegíti az izmok relaxációját és megnyúlását, enyhíti a feszességet, továbbá elősegíti a toxinok eltávolítását. Serkenti a pangó területek friss vérellátását, friss tápanyagokat, oxigént szállít a fáradt izmoknak. Ez az anyagcseréből visszamaradó végtermék, amely ha feszes izomszövetben marad, képes kikristályosodni és fájdalmat okozni.
 
Hatása a csontokra
 
Csont, vagy izületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását. A csonttöréseknél azonban a legbiztonságosabb, ha reflexzónán keresztül enyhítjük a fjdalomérzetet.
 
Hatása a vérkeringésre és a nyirokkeringésre
 
A masszázs javítja a vérkeringést azáltal, hogy elősegíti a vér áramlását a végtagokból a szív felé. A simító mozdulatok, melyeket "effleurage"- nak nevezünk, növelik a friss vér áramlását, amely tápanyagokat és oxigént szállít a szerveknek és az izmoknak. Akár többszörösére is növelheti a felületes és a mélyen fekvő testszövetek vérellátását. A vérellátás javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. Emellett az élénkebb vérkeringés a nyirokrendszer működését is serkenti, amitől javul a lerakódott salak és méreganyagok kiválasztásának és elszállításának hatásfoka. A vér- és a nyirokkeringés megélénkülése gyúrással érhető el. A megfelelő immunvédekezés alapja pedig nem más, mint a kielégítő vérkeringés és a jól működő nyirokrendszer. A masszázs direkt módon segíti a nyirokkeringést, mivel kinyomja az izmokból a nyirokfolyadékot a gyűjtőcsövecskék felé, elősegítve az anyagcseretermékek és méreganyagok felszívódását. Csökkenti a perifériás szövetek azon ellenállását, amit az összehúzódott izmok okoznak, így szabad véráramlás alakul ki. A has masszírozása a bélcsatorna és a gyomor izmait stimulálja, így elősegíti a táplálék emésztését és továbbhaladását. Ha az étel gyorsabban emésztődik és szívódik fel, kevesebb méreganyag és betegségokozó baktérium gyűlik fel a szervezetben.
 
Hatása az idegrendszerre
 
Bizonyos masszázstechnikák hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén. A lágy fogások stimulálják a mozgatóidegeket, emelik az izmok ingerelhetőségét.
 
Hatása a pszichére
 
Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszik a légzést, oldják a feszültségeket, segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül.  Ez a test, a lélek és a szellem mély ellazulásának köszönhető.
 
Hatása a szervekre
 
A masszázs belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk bizonyos zónáival, és köztük reflexszerű (automatikus) reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait. ezen az elven alapul a láb reflexzónáinak masszírozása, valamit a kötőszöveti masszázs.

Bevásárlókosár

Hírlevél


0.1236 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók