wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

Aromaterápia

Az illóolajok koncentrált állapotukban- a növények energiáinak hordózói, mert a természetben előforduló aromás gyógynövények összes előnyös tulajdonsága megtalálható bennük. A nagy töménységű illóolajok sokféle fizikai és érzelmi baj kezelésére alkalmasak.


Az aromaterápia alkalmazásával megismerhető az egészség megőrzésének, az állóképesség növelésének egyik nélkülözhetetlen módja. Természetes eszköz, amellyel káros mellékhatások nélkül óvható a bőr, haj, a test és lélek épsége. Az illóolajok bármilyen bőrtípus kezelésére alkalmasak nőknél és férfiaknál egyaránt. Egyes illóolajok hatásosan támogatják a bőrsejtek megújulását, így kiválóak az öregedő bőr kezelésére.

Az aromaterápia gyors és hatékony segítséget kínál az életminőség és az egészség javítására. Csökkenti a stressz hatásait, oldja a szorongást, nyugtalanságot, feszültséget. A fárasztó napok végén az aromaterápia segítségével feloldódhatunk, lazíthatunk, ezáltal megújíthatjuk fizikai és szellemi erőinket, így a belső egyensúly helyreállításával javul az életminőségünk. Számos illóolaj alkalmas a hangulatok szabályozására: nyugtatnak, felvidítanak, kreativitást serkentik, frissítenek. Ezen az oldalon és az illóolajok termékleírásainál folyamatosan közzé teszünk recepteket, amelyek alapján bárki tud készíteni otthon a kívánt hangulat eléréséhez megfelelő illóolaj keveréket.

Mindenki számára használható, legyen az gyermek, felnőtt, nő, férfi, fiatal vagy öreg.

Az aromaterápia a test és lélek egészét kezeli, nem az egyes tünetek megszüntetésére törekszik. Az egész ember gyógyításához holisztikus úton közelít a szervezet öngyógyító erejét mozgósítva. A gyógyszeres vagy temészetgyógyászati kezelés mellett, kiegészítésként is alkalmazható.

 

A továbbiakban és az illóolajok termékleírásainál folyamatosan közzé teszünk recepteket, módszereket, amelyek alapján bárki tud készíteni otthon bőr- és hajápoláshoz, testi- lelki gyógyításhoz megfelelő illóolaj keveréket.


Aromaterápiás fürdő
 
Az illatozó fürdővíz üdít és nyugtat, biztosítja a testi-lelki megújulást, mert az aromaterápia képes visszahozni az elvesztett erőnket felerősítve életenergiánkat, serkentve szervezetünk öngyógyító képességét. Feküdjön el a fürdőkádban, tegyen a feje alá törülközőt, hogy ne nyomja a kád széle. Lélegezzen mélyeket orron keresztül. Engedje el magát, érezze, hogy elernyednek az izmai. Képzelje azt, hogy a kedvenc helyén van. A kedvenc hely lehet valós, ahol mindig boldog volt, nem köthetők hozzá rossz emlékek, rossz érzések, vagy lehet elképzelt hely is. Pl. napsütéses virágzó mező, tópart, kandalló mellett stb.. Gondoljon arra, hogy ott van, gyönyörködik mindenben, jól érzi magát, örül annak, hogy ott van. Bátran mosolyogjon! Engedje el gondjait, hagyja azokat elpárologni vagy lefolyni a fürdővízzel! Szálljon ki a kádból frissen és nyugodtan azzal az eltökélt szándékkal, hogy úrrá lesz a mindennapos nehézségeken, legyen szó bármiről!
A rendszeres illóolajos fürdőzés csökkenti a stressz hatásait, oldja a szorongást és a feszültséget, csillapítja az izomzat fájdalmait és görcseit.
 
Az aromaterápiás fürdő elkészítése: Töltse meg a kádat meleg vízzel, adjon hozzá 5 ml bázis- vagy más néven hordozóolajban vagy 1-2 dl vivőanyagban (pl.tej, tejszín, méz) elkevert 6-10 csepp illóolajat, majd jól keverje el. Az illóolajat azért ne közvetlenül a vízbe csepegtessük, mert csak a víz felszínén fog úszni. Csípős érzést, bőrpirosságot okozhatnak az illóolajok, ha közvetlenül érintkeznek a bőrrel, kivéve a levendula illóolajat.
 
Az illóolaj mennyisége magától az illóolajtól és a fürdő céljától függ. Az eukaliptusz, gyömbér, citrom, narancs, borsmenta, kakukkfű illóolajából már 2-3 csepp is hatásos. Ha többféle illóolajat használunk fel a fürdővízhez, összesen 10 cseppnél ne legyen több.
Az aromaterápiás fürdő alatt hallgathat kellemes relaxációs zenét és kapcsolja ki a telefont.
A kisgyermekek részére készített fürdővízhez elegendő mindössze 2-6 csepp illóolaj 5ml bázisolajban vagy vivőanyagban (pl.tej, tejszín, méz).
 
Receptek az aromaterápiás fürdő elkészítéséhez
Csepegtesse az illóolaj keveréket egy kád meleg vízbe. A fürdő 20 perces legyen.
 
  Stresszoldó 1.                                                                         
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
2 csepp bergamottolaj                                          
3 csepp gerániumolaj                                            
4 csepp gyömbérolaj                                            

  Stresszoldó 2.                                                           Nyugtató fürdőkeverék
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj                   1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj 
2 csepp narancsvirágolaj                                  3 csepp rózsafaolaj 
2 csepp levendulaolaj                                       2 csepp zsályaolaj 
5 csepp citromolaj                                           2 csepp szantálolaj
                                                                   1 csepp kamillaolaj

  Depresszió elleni, nyugtató fürd
ő                         Depresszió elleni, élénkítő fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj                   1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
2 csepp kamillaolaj                                          4 csepp levendulaolaj
2 csepp zsályaolaj                                           3 csepp rozmaringolaj
2 csepp levendulaolaj                                       2 csepp gerániumolaj
1 csepp ilang-ilangolaj                                      2 csepp citromolaj
 
 
  Lelki egyensúly fürdő                                              Boldogság fürdő
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj                    1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
4 csepp gerániumolaj                                        4 csepp bergamottolaj
4 csepp levendulaolaj                                       3 csepp narancsolaj
1 csepp bazsalikom                                          1 csepp bazsalikomolaj
1 csepp vetiverolaj                                          1 csepp majorannaolaj
 
  Önbecsülést fokozó fürdő                                        Álmatlanság ellen
1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj                     1-2 dl vivőanyag vagy 5ml bázisolaj
3 csepp rozmaringolaj                                        3 csepp majorannaolaj
2 csepp ilang-ilangolaj                                       2 csepp vetiverolaj
1 csepp pacsuliolaj                                           5 csepp citromolaj
1 csepp borsosmentaolaj
 
 
 
Illóolaj kémia


Az illóolajok egyes növények különböző részeiből (virág, fa, gyökér, termés, gyanta, levelek, vessző) különböző eljárásokkal előállított, jellegzetes illatú és ízű, szobahőmérsékleten maradék nélkül elillanó anyagok. Már az alacsonyabb rendű növényekben is találunk szórványosan illóolajokat. A zuzmóktól, gombáktól kezdődően egyre több családban és fajban fordulnak el. A magasabb rendű virágos növények között vannak az illóolajos családok, amelyekben kiemelkedőn nagy mennyiségben
található illóolaj. Ilyenek a rózsafélék (Rosaceae), a rutafélék (Rutaceae), ernyősök (Umbelliferae, (Apiaceae), az ajakosok (Lamiaceae), a fészkesek (Asteraceae), a liliomfélék (Liliaceae), babérfafélék ( Myrtaceae) stb. Az illóolajok a növényi szervezet működésének melléktermékei, amelyek a növény legkülönbözőbb részeiben halmozódnak fel. Az illóolajok nem egységes anyagok, hanem számos ismert és még részben ismeretlen vegyületek elegyei.


A gyógynövényekben előforduló, élettani szempontból fontos aktív (bioaktív) anyagokat nevezzük hatóanyagnak. Ezek a vegyületek, hatóanyagok biztosítják a növény ellenállóképességét a vírusok, baktériumok, gombák és a kártevő állatokkal (rovarok, rágcsálók) szemben. Rendelkeznek még antioxidáns és szabadgyök hatástalanító tulajdonsággal. Ilyen pl. a sejtvédő flavonoid, amely a fotoszintézist végző levélszöveteket védi a káros UV-B sugárzástól, hatástalanítja a szuperoxid-gyököket. Sok flavonoid gomba-, vírus- és baktériumellenes hatása igazolható. Az aromás gyógynövények  tartalmaznak még a flavonoidokon kívül karotinoidokat, polifenol komponenseket is, amelyeknek fontos szerepük van az antioxidáns folyamatokban.


Az illóolajtartalmú gyógynövények szerepe az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt, mivel az aromaterápia, mint a természetgyógyászat egyik ága, ezekből a növényekből kinyerhető illóolajokat használja fel.


Az illóolajok hatásvizsgálata még mindig tartogat újat. Az eddigi vizsgálatok alapján sejtjük, hogy a hatás kifejtésében feltehetően az illóolajok ásványi elemei is fontos szerepet tölthetnek be.


Az illóolajok vízben nem, viszont szerves oldószerben oldódnak. Ennek köszönhető, hogy nem csak a száj-, orr-, légzőrendszer nyálkahártyáján, hanem a bőrön keresztül is jól fel tudnak szívódni. Már régen megfigyelték, hogy az illóolajok egy idő után a kilélegzett levegőben is megjelennek.


Vizsgálatok alapján megállapítható, hogy:

- az illóolajok nagyon nagy koncentrációban, amelyet különösen helyi felhasználáskor érnek el, membránkárosítás révén aspecifikus (nem specifikus, nem fajlagos) hatást váltanak ki, amely elsősorban izgató hatásban nyilvánul meg.

- az illóolajok közepes koncentrációban a sejtben membránkoncentráló hatást fejtenek ki, hasonló hatást, mint a helyi érzéstelenítők.

- az illóolajok nagyon kis koncentrációban, amelyet szisztémás alkalmazás esetén érnek el a sejtekben, megfelelnek a fiziko-kémiai tulajdonságaiknak és a komponensek molekulaszerkezetének, a sejtmembrán bizonyos területein raktározva, az ott lokalizált

enzimeket, carriermolekulákat, ioncsatornákat vagy receptorokat befolyásolják, ezért nagyon specifikus hatásokhoz vezetnek.

- az illóolajok befolyásolják a sejtmembrán ionáteresztőképességét. Ennek alapján az illóolajok sokfajta hatását értelmezhetjük. Ehhez tartozik a görcsoldó hatás, a helyi érzéstelenítő hatás, a gyulladásgátló hatás, de a nagyobb koncentrációknál fellépő izgató hatás is.

- az illóolajok megváltoztatják egyes (membránintegrált) fehérjék aktivitását.


Az illóolajok belsőleges alkalmazásánál kiemelhető az emésztőnedvek kiválasztására és az emésztőmirigyekre gyakorolt serkentő hatásuk. Az emésztést segítő hatások az illóolajok legáltalánosabban alkalmazott tulajdonságai, amelyeknek kulináris jelentősége is van. Az emésztés mint komplex folyamat, több összetevőből áll. Ezek közé tartozik az emésztőenzimek elválasztásának fokozása, a gyomor-, bélmozgás fokozása, ezáltal
a tápanyag továbbhaladásának biztosítása (nem lép fel pangás), valamint a görcsoldó hatáshoz kapcsolódó karminativ hatás. Az emésztés fokozásához kapcsolódik a máj által termelt epe elválasztásának fokozása is.


A fűszerek italalapanyagként is rendkívül fontosak, hiszen nemcsak mint fitoterapeutikum, hanem mint dietetikum is számításba jönnek. Erről tanúskodik ez az ősi kínai mondás is: A betegséget három tizedben gyógyítja az orvosság, hét tizedben az
elfogyasztott táplálék. Egyes illóolajok gyomorkeserűk és étvágygerjesztők is lehetnek. Illóolajtartalmú fűszeres italok esetében az illat és az íz együttesen elősegítik a gyomorsav kiválasztását, serkentik az emésztést, s így a gyomor gyorsabban ürül. Ma már divatba jöttek a házilag is előállítható aromás likőrök, pálinkák, gyomorkeserűk, aperitifek, fűszeres borok, sörök. Bizonyítható, hogy a készíthető italok hatóanyagai nemcsak ízletesek, hanem kellő mértékben a szervezet működéséhez határozottan hasznosak.


Bevásárlókosár

Hírlevél


0.0532 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók