wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

KDF víztisztítás
Mit jelent a KDF?
A KDF mozaikszó, az angol Kinetic Degradation Fluxion, magyarul a Kinetikai (mozgási) Degradációs (lebontás, szétbontás a kémiában) Folyamat rövidítése. A KDF folyadékkezelési eljárás, szabadalmaztatott vízkezelési anyag a víz és szennyvízkezeléshez. A KDF egy nagy tisztaságú réz-cink ötvözet. Működése a víztisztításban a redox (redukció-oxidáció) kémiai folyamaton alapszik. Az oxidáció elektron leadást, a redukció elektron felvételt jelent. E kémiai folyamat felhasználásával szűrik ki a vízből a klórt és a nehézfémeket. A KDF vízszűrő úgy távolítja el az egészségre veszélyes klórt és a vízben oldott nehézfém kationokat, hogy belőlük elektron átadásával egyrészt ártalmatlan klorid ionokat, illetve kősót, másrészt a réz-cink ötvözethez tapadó, így a KDF töltetű szűrőben maradó elemi fématomokat hoz létre. Ez a vegyi eljárás antibakteriális, alga-, gombaölő hatású és csökkenti a vízkőlerakódást. A KDF technológia azáltal akadályozza meg a baktériumok, algák, gombák elszaporodását, hogy a redox folyamat hatására keletkező elektrolit a mikroorganizmusok számára elviselhetetlen környezetet teremt.
A KDF egy nagytisztaságú réz-cink granulátum, amely oxidáció/redukció, azaz a redox kémiai reakció felhasználásával csökkenti a vízben található szennyeződések mennyiségét. A KDF vízszűrő technológiának a felhasználástól függően jelenleg kétféle változata van.

A KDF-55 vízszűrőt vezetékes víz tisztítására, az abban található klór, nehézfémek, mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, algák) és egyéb szennyeződések eltávolítására használják. A KDF-55 víztisztító töltet nagy hatékonysággal és biztonságosan használható zuhanyszűrőkben, víztisztítókban. A KDF-55 szabadalmaztatott víztisztító töltet a 100%-os tisztaságú réz-cink granulátumnak köszönhetően egyedi, innovatív és környezetbarát vízszűrő. Kémiai anyagok használata nélkül, egyszerű kémiai folyamaton alapuló, az oxidáció/redukció (redox) reakció alkalmazásával (elektroncsere) a vezetékes víz klór-, nehézfém szennyeződésének csökkentésére és eltávolítására, valamint a mikroorganizmusok szaporodásának korlátozására alkalmas.

A KDF-85 vízszűrőt nagyüzemi használatra, főleg a vas (ferrous) és kén-hidrogén (H2s)  az iparban használt vízből való kiszűrésére fejlesztették ki. A KDF- 85 víztisztító töltet nagy hatékonyságú vas (ferrous) és kén-hidrogén (H2s) eltávolítására alkalmas vízszűrő, amely önállóan vagy a már működő vízszűrő és víztisztító technológiák védelmére alkalmazható a vízellátó rendszer kezelésének belépési pontján. A KDF-85 szabadalmaztatott töltet a 100%-os tisztaságú réz-cink granulátumnak köszönhetően egyedi, innovatív és környezetbarát vízszűrő. Kémiai anyagok használata nélkül, egyszerű kémiai folyamaton alapuló, az oxidáció/redukció (redox) reakció alkalmazásával (elektroncsere) a klór-, a vas-, a kén-hidrogén- és a nehézfém szennyeződések csökkentésére/eltávolítására, valamint a mikroorganizmusok szaporodásának korlátozására alkalmas.

A KDF felfedezése
A KDF technológia felfedezése Don Hesketthez, a Morton Salt cég vegyészének nevéhez fűződik. Az 1960-as évek közepén kezdett meg egy kísérlet sorozatot egy új technológia kifejlesztésére, amely a vízben található szennyezőanyagok kiszűrésére keresett megoldást. 1972-ben Bill Stegerrel dolgozott azon, hogy kifejlesszék a vízkezelési iparág legelső nem-elektromos vízlágyítóját. Mindkét fejlesztés nemcsak újszerű volt, hanem meg is előzték korukat. Don Heskett 1984-ben fedezte fel egy kísérlet során a réz-cink ötvözet klórra gyakorolt hatását. Réz golyóstoll-betétet használt a klór tartalmú vegyszerek megkeveréséhez és észrevette, hogy a piros szín, amely a klór jelenlétét mutatta, eltűnik. További kísérleteiben felfedezte az elektrokémiai oxidációs folyamat, az ún. redox folyamat lényegét, amely során a klórból klorid keletkezik. Kutató munkájával kifejlesztette a KDF technológiát, amivel teljesen új utat nyitott a vízkezelési eljárások területén. Licenc szerződést kötött a Zinc Corporation of America céggel a KDF formula gyártására. 1987-ben szabadalmaztatták a KDF eljárást, amellyel új korszakot nyitott a víztisztításban. Használata egyre jobban elterjedt a vízkezelési iparban és később a háztartásokban is a víztisztítók és zuhanyszűrők részeként. A Nemzetközi Vízügyi Egyesülés (WQA) 1997-ben a KDF formulát felvette a "Szakkifejezések és Háztartási Vízfeldolgozási Módszerek Listájára". A KDF technológia megfelel az EPA és az FDA által előírt, az ivóvízben található réz és cink mennyiséget előíró szabványnak is.

A KDF technológia felhasználási területei
A KDF nagy tisztaságú réz-cink töltet, amely a megelőző- és elsődleges vízkezelés folyamán, valamint a szennyvízkezelés során alkalmaznak. A KDF vízszűrő anyag kiegészíti vagy leváltja a meglévő technológiákat és meghosszabbítja élettartamukat. Csökkenti a nehézfém és a mikroorganizmus arányt, alacsonyabb teljes költséget ad és csökkenti a víztisztítók karbantartási igényét. A KDF formulát ipari környezetben a vizek előkezelésére használják; elsődleges víztisztítási eljárásként is, illetve szennyvizek tisztítására is alkalmazzák. Általában szénszűrő helyettesítésére vagy annak kiegészítéseként használják, mert a KDF töltet meghosszabbítja a szénszűrők élettartamát és növeli azok hatékonyságát. Az USA-ban klinikai laboratóriumokban is használják. Magasabb hőmérsékletű víz esetén is hatékonyan működik a KDF vízszűrő, ezért a ma ismert legtökéletesebb módja a zuhanyvíz, fürdővíz szűrésének. Bizonyítottan a magasabb hőmérsékletű és gyorsabb átfolyású víz esetén is hatékonyan működik. Kórházakban, éttermekben, hatósági vízkezelő üzemekben, valamint otthoni használatra egyaránt kiválóan alkalmas a KDF töltetű víztisztító ahhoz, hogy a vezetékes vízből biztonságosan eltávolítsák a klórt, vasat, hidrogén szulfidot, nehézfémeket és baktériumokat. A KDF technológia a zuhanyszűrőkbe építve mára már elterjedt a háztartásokban, elsősorban az USA-ban, Nyugat-Európában és a Távol-Keleten.
 
Magyarországon már 25 kórház szülészetén fürdetik az újszülött csecsemőket SPA víztisztító zuhanyfej KDF zuhanyszűrővel!
 

KDF előnyei
- A KDF fokozza a víztisztító teljesítményét és növeli az élettartamát.
- Csökkenti a vízszűrő berendezések karbantartási költségeit.
- KDF szűrő használatával elérhető a csapvíz, vezetékes víz vagy egyéb víz szennyező anyag tartalmának teljes megszüntetése vagy nagyfokú csökkentése.
- Aktív szén szűrővel alkalmazott KDF növeli a szén vízszűrő élettartamát.
- Az elhasználódott KDF töltet nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat, így 100%-ban újrahasznosítható szemben az aktív szén vízszűrővel, ami veszélyes hulladéknak számít.
- A KDF vízszűrő hatékonyan, akár 99 %- ban távolítja el a vízben oldott klórt és a káros mikroorganizmusokat, gátolja a baktériumok és algák szaporodását. A KDF a nehézfémeket (pl. ólom, higany, nikkel, króm) akár 98%-ban képes eltávolítani ivó- és fürdővizünkből.
- Vizsgálatok bizonyítják, hogy a KDF vízszűrők hatékonyabbak az ezüsttel impregnált vízszűrőkkel szemben.
- Olcsóbb, mint az ezüst.
- Az aktív szén szűrő adszorpcióval (gázok vagy folyadékok megkötődése valamely szilárd test, esetleg folyadék felületén.) tisztítja a vizet. A KDF szűrő viszont az oxidáció és redukció kémiai folyamatok felhasználásával.        
 
Laboratóriumi teszteredmények a KDF szűrő hatékonyságáról
A Biological Research Solutions laboratóriumi teszteredményei a KDF vizsgálatával kapcsolatban
Az elvégzett laboratóriumi tevékenység- A KDF Pseudomonas fluorescens-re gyakorolt hatásmechanizmusának analízise
Cél- Meghatározni a KDF vízben élő baktériumokra gyakorolt hatását. Amennyiben a KDF baktériumölő hatású, meghatározni, hogy ezt a hatást közvetlen érintkezés útján fejti ki vagy vízben oldódó toxikus vegyület révén.
Kísérleti terv- A kísérlet általános célja az volt, hogy összehasonlítsa a baktériumok túlélési képességét olyan vízben, amit átmosnak KDF vízszűrőn keresztül, illetve abban az esetben, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek a KDF töltettel. 
Tesztelési protokol- Több kezdeti kísérletet folytattunk le annak érdekében, hogy kialakítsuk a megfelelő tesztelési protokollt. Ezekből a kezdeti kísérletekből az alábbi következtetéseket vontuk le, amik az 1-es Táblázatban leírt tesztelési protokoll kialakításához vezetett:
1. A teszteléshez kezdetben a Pseudomonas aeruginosa-t használtuk, de a túlélési képessége a deionizált vízben illetve a szintetikus kemény vízben még akkor is csekély volt, ha a vizet nem kezeltük a KDF-fel. Ezért egy ellenállóbb vízben élő baktériumot, a Pseudomonas Fluorescens-t használtuk a későbbi kísérletek során.
2. A kezdeti teszteket KDF 55-D-t tartalmazó üveg csövekben végeztük, de a gravitációs erőre hagyatkozva a víz maximális átfolyási mennyisége mindössze 600 ml volt óránként (0.003 gpm). Az is nehéz volt, hogy kellő mennyiségű vízzel öblítsük át a csöveket ahhoz, hogy hozzávetőlegesen valósághű használati körülményeket teremtsünk. Emiatt egy víz-tesztelő modellt készítettünk, inch-es CPVC csövek felhasználásával.
3. A vízrendszer kezdeti tesztelése során számos módosításra volt igény. Az itt részletezett kísérlet során használt tesztrendszer végső kialakítását az 1-es ábra mutatja.
4. Számos tesztet végeztünk a víz kémiai tulajdonságival kapcsolatban és arra jutottunk, hogy a hagyományos csapvíz nem alkalmas a kísérlet elvégzésére, így annak deionizációja szükséges. Hogy ennek a víznek az agresszív jellegét minimalizáljuk, AOAC szintetikus kemény vizet fecskendeztünk a 3-as számú fecskendőből, hogy elérjük a végleges, 100 ppm-es koncentrációt, megközelítőleg 7-es pH értékkel.
5. Mivel a rendszerben és a pumpákat tápláló utakon változó koncentrációban voltak jelen az endogén baktériumok, a rendszert 0,5-1 ppm koncentrációjú sodium hypo-chlorittal öblítettük át az egyes kísérletek között.
6. A mintavételeknél három gallon víz (1gpm) futott át a rendszeren minden egyes mintavétel előtt. Korábbi kísérletek kimutatták (például a klór eltávolítását vizsgáló, lejjebb részletezett vizsgálat is), hogy ez a vízmennyiség elegendő a rendszer átöblítéséhez és az egyensúlyi helyzet eléréséhez.
7. A szénszűrők és bakteriális szűrők nem voltak hatékonyak, sem szükségesek és a kezdeti tesztelést követően nem használtuk azokat. Ha a tesztelési protokoll baktérium befecskendezését igényelte, egy víztartályban tartott, friss Ps. fluorescens szuszpenziót fecskendeztünk be az 1-es számú fecskendőn.

Az eredmény és annak tárgyalása

A- A KDF hatása a Ps. Fluorescens-re
Ezek az 1-es Táblázatban és a 2-es Táblázatban leírt tesztelési protokoll és a Ps. Fluorescens felhasználásával elvégzett négy teszt eredményei. Az 1-es és 3-as mintában található baktériumok (kontroll csoportok) jól túlélték a 3 órás inkubációs időt és jelezték, hogy semmi toxikus nem található a rendszerben.
A 2-es minta olyan vizet tartalmazott, amit előzetesen átöblítettek a KDF-en a keringetés előtt. A baktériumok egy jelentős része elpusztult a kontroll vízben mértekkel összehasonlítva. Ez a pusztulás nagy valószínűséggel a vízben oldott, kis mennyiségű réz és cink ionoknak köszönhető (kevesebb, mint 0.025 ppm réz és kevesebb, mint 1ppm cink). Ez az eredmény nem váratlan, mivel jól dokumentált tény, hogy a réz toxikus hatással van a baktériumokra.
A 4-es számú minta olyan baktériumot tartalmazott, ami áthaladt a KDF oszlopon. Az alatt az idő alatt, ami a mintavételhez volt szükséges, azaz 0 idő alatt (ami valójában nem 0 idő, hanem 2-3 perc), a befecskendezett baktériumok egy jelentős része elpusztult. Ezt az eredményt minden kísérlet alkalmával reprodukálni tudtuk és az egyetlen ésszerű magyarázat rá az lehet, hogy a KDF-fel való kapcsolat toxikus hatással van a Ps. fluorescens-re. Ez a toxikus hatás jelentősen nagyobb, mint amit a vízben oldott toxikus anyagokkal magyarázni lehet (lásd a 2-es és 4-es minták összehasonlítását).
B- A KDF-re vezetett elektromos feszültség hatása
A KDF oszlop aljába és tetejébe bronz csavarokat helyeztek. Az oszlopban 0,02-0,05 volt feszültség termelődik az oszlopban lévő víz mennyiségétől függően. Felmerült, hogy az oszlop által generált feszültség lehet a felelős a KDF-fel való közvetlen kapcsolat során megfigyelt baktériumpusztulásért.
Ha ez igaz lenne, akkor további feszültség alkalmazása növelné az oszlop toxikus hatását. A 3-as ábrán összegzett kísérlet kimutatta, hogy a baktériumok túlélési képességére csak csekély hatással van, ha 11,7 volt feszültséget vezetünk az oszlopba, miközben a befecskendezett baktérium áthalad rajta. A hatás jó része azonban a három órás inkubációs idő során lép fel, nem pedig a kezdeti, közvetlen kapcsolat során. Nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy az oszlop által generált feszültség lenne a felelős a megfigyelt baktériumok számának csökkenéséért.
C- A KDF hatása a Legionella Pneumophila-ra
A KDF hatását a Legionella pneumophila-ra (Philadelphia 1-es törzs) az 1-es Táblázatban részletezett sztenderd tesztelési protokollt használva mértük. Ezeknek a teszteknek az eredményét a 4-es Ábra mutatja, és úgy tűnik, hogy a KDF hatása nagyon hasonló ahhoz, mint amit a Ps. fluorescens-re gyakorol.
Ez a kezdeti kísérleti eredmény ad némi reményt a KDF alkalmazhatóságára a L. pneumophila ellen, különösen a vízvisszaforgató rendszerek esetében, mint például a hűtőtornyok és a háztartási melegvíz, ahol a kontaktus többször megismétlődik.
D- A KDF oxidációs-redukciós potenciálja
Mivel az elektromos feszültség látszólag nem magyarázza a KDF-nél megfigyelt jelenséget, megmértük az oxidációs-redukciós (redox) potenciált is. A deionizált víznek, amely 100 ppm szintetikus keménységet tartalmaz, a redox potenciálját +340 millivoltnak mértük egy Orion Redox elektródával. Ugyanennek a víznek a redox potenciálja -160 millivolt volt, ha hozzáadtuk a KDF-et. Miután szűréssel eltávolítottuk a KDF-et, a redox potenciál visszatért +180 millivoltra.
Nagyon valószínű, hogy ez a redox potenciálban megfigyelt 500 millivoltos csökkenés a KDF mechanizmusa, amivel közvetlen érintkezés során a baktériumokra kifejtett toxikus hatást kiváltja. A környezet oxidatívról reduktívra történő hirtelen változása komoly stresszet jelent a baktériumok számára.
E- A klór eltávolítása a KDF felhasználásával
Ahhoz hogy megmérjük, hogy a mintavételek között 3 gallon víz átfolyatása elegendő-e ahhoz, hogy egy stabil egyensúlyi állapotot érjünk el, a 3-as számú fecskendőn 1000 ppm sodium hypo-chlorite oldatot fecskendeztünk be. A maximális pumpálási teljesítmény (120 pulzus percenként) mellett kalkulált szabad klór koncentrációja 21 ppm volt.
A KDF-fel és anélkül mért (Hellige DPD metódussal mért) szabad klór mennyiségét a 3-as Táblázat részletezi. A KDF oszlop eltávolítja a klórt, és a vízrendszer válasza ehhez mérten lineáris.
F- Klór termelés kloridból
Korábban utaltunk a KDF egy másik lehetséges hatásmechanizmusára. A megfigyelt jelenséget az is magyarázhatja, ha a KDF klórrá oxidálta a kloridot. A klorid ion (sodium klorid formájában) különböző koncentrációját folyattuk át a KDF oszlopon és a szabad klór mennyiségét mértük az áthaladt vízben. Még 6800 ppm-es klorid koncentráció esetén sem tudtunk szabad klórt kimutatni. Leellenőriztük, hogy nem lépett-e fel bármilyen interferencia az átfolyatott vízzel a mérés során, és nem volt ilyen interferencia.
A KDF oszlop elméletileg ugyan produkálhat alacsony mennyiségben klórt, amit azonnal eltávolítunk, de ennek a valószínűsége nagyon csekély, a fenti eredmények alapján.

Összegzés
Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a KDF természeténél fogva toxikus hatással van a to Ps. fluorescens-re, amihez a maximális hatás érdekében közvetlen kapcsolatra van szükség. A hatásmechanizmus lényege valószínűleg a redox potenciálban bekövetkező gyors csökkenés, amint a vízben található baktériumok kapcsolatba kerülnek a KDF oszloppal. 
Úgy tűnik, nagy potenciál rejlik ebben az anyagban, hogy hatékony vízkezelő eszközként szolgáljon, hogy a vízben élő patogének, mint például a Legionella pneumophila számát csökkentse vagy eltávolítsa azokat anélkül, hogy a vizet peszticidekkel kellene kezelni.
John W. Wireman, PhD
1990. július 31.
Benyújtotta: Biological Research Solutions
John W. Wireman, PhD,   1991. február 25.

Bevásárlókosár

Hírlevél


0.0543 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók