wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

Ganoderma botanika

A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) a lakkostapló nemzetségbe tartozik, amelyben mintegy 50 gombafaj található. A Ganoderma gomba egész Európában, így Magyarországon is megtalálható a természetben. A pecsétviaszgomba kalapja többnyire lótuszlevél alakú, amelyen gyakran koncentrikus növekedési zónákat is láthatunk. Az új növekedés fehéres színű, éréskor sárgásbarnává változik, majd sötétvörös színű lesz. Amikor a gomba tönkje hosszan megnyúlik, megjelenése az agancshoz hasonló. A megnyúlt tönk fényes felszíne úgy néz ki, mintha lakkozott lenne. Különös megjelenése miatt egyre népszerűbb exkluzív virágdíszítményekben való felhasználása. 

A pecsétviaszgomba az Aphyllophoro-mycetideae (Polyporaceae) gombák családjába tartozik, tudományos neve Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba). Európában és Magyarországon is megtalálható a természetben. A nem mérgező, de élvezeti Értékének hiányában nem fogyasztott gombák közé tartozik. A Ganoderma gombának számos névváltozata alakult ki azokban a földrajzi régiókban, ahol azt tradicionálisan gyógyászati célból használják fel. Japánban mint reishi, sachitake, mannentake, Kínában ling zhi vagy ling chih, Koreában youngzi néven ismerik.
 

A gomba gyorsan növekedő, 5-30 cm átmérőjű, a tönkhöz aszimmetrikusan illeszkedő, 1-3 cm vastagságú kalapot fejleszt. A gomba kalapjának alakja a lótuszlevélre emlékeztet, felülete lakkszerű, élénk vörösesbarna vagy vörösesnarancs színű, gyakran fénylő, amire a gomba tudományos neve is utal (lucidum). A talajon, korhadó fatönkökön, fatörzsön egyaránt kifejlődik. A gomba tönkje feketésbarna színű. A pecsétviaszgomba még frissen, fiatalon is parafaszerű, később fakeménységű, spórái barnák, ovális alakúak. A spórafal többrétegű, kemény. A Ganoderma gomba a Földön szinte mindenütt előfordul. Észak-Amerikában a Sziklás-hegység kivételével mindenütt díszlik. Japánban az elöregedő szilva- és sárgabarack fákon, valamint a tölgyfán gyakori. Kínában elsősorban az elhagyott erdei farönkökről, elpusztult fák törzseiről gyűjtik. Európában a keményfa erdők, különösen a tölgyesek jellegzetes farontó gombája. Hazánkban a Ganoderma kora ősszel jelenik meg és számos fafajon megfigyelték, így tölgy-, bükk-, éger-, nyírfán és fenyőféléken egyaránt fellelhető. A pecsétviaszgomba fénylő kalapja október, november folyamán jelenik meg. Spóratartó lemezei fehér színüket folyamatosan elvesztik, megbarnulnak, a kalap fénylő színe elhalványul, a spórák szétszóródnak és a gomba elpusztul. Korábban ezekről a természetes lelőhelyekről gyűjtötték a gyógyászatban használt Ganoderma készítmények előállításához szükséges alapanyagot. A pecsétviaszgomba iránt megmutatkozó fokozott igény miatt a természetes források mára már kevésnek bizonyulnak. Ugyanakkor a természetes lelőhelyekről begyűjtött gombák egyre kevésbé elégítik ki a gyógyításra felhasználható gyógyszerekkel szemben támasztott, állandó és standard, a nemzetközi elvárásokat garantáló minőséget. Az utóbbi években kifejlesztették a termesztés technológiáját és már Magyarországon is kapható magyar biogombász által temelt és Biokontroll által ellenőrzött és minősített 70%-os spóratartalmú tiszta bio ganoderma őrlemény.

A spórát két kemény spórafal, a sporoderma takarja. A Ganoderma spórák csírázása természetes körülmények között rendkívül lassú és a csírázási százalék alacsony.
Még optimális csírázási feltételek között is legalább 24-48 órára van szükség a csírázás, 72 óra a gombafonalak megjelenéséhez és a csírázási százalék is mindössze 3-15 % körüli.


Hírlevél


0.0533 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók