wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

Shiitake

Koleszterinszint, a vér zsírtartalmának csökkentése

A zsírok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. A koleszterin rossz híre azért alakulhatott ki, mert sokan minden egyes nap, a kelleténél több zsíros ételt esznek, feleslegesen sok zsírt használnak fel ételeik elkészítéséhez..

A koleszterin és trigliceridek szervezetünkben különböző feladatokban vesznek részt. A sejtmembránok nélkülözhetetlen alkotóelemei és ha szükséges, megbízható energiaellátást biztosítanak a sejtek számára. A zsírokhoz nemcsak étkezéssel jutunk, hanem a koleszterint, csakúgy, mint a másik nagy testzsír csoportot, a triglicerideket, az emberi szervezet maga is termeli. Viszont a túlzott közvetett és közvetlen zsírfogyasztás hosszú távon súlyos következményekkel jár, hiszen a zsír lerakódik az érfalakon korlátozva a vér szabad áramlását. Emiatt folyamatosan növekszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Hogyha a helytelen, zsíros táplálkozás túlsúllyal is párosul, nemcsak a magas vérnyomás vagy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása gyakori, hanem megnő a szívinfarktus és a stroke (agyvérzés, szélütés) kockázata is.

Különösen alattomos betegségek a lipidek (zsírok) anyagcseréjének zavarai, mert sokáig nem okoznak tüneteket. Gyakran véletlenül, egy rutinvizsgálat során derül ki, hogy a vér koleszterin-és/ vagy triglicerid szintje túl magas, vagy a két lipoprotein, a HDL (jó koleszterin) és az LDL (rossz koleszterin) aránya nem megfelelő. Az emelkedett LDL szint, különösen ha alacsony HDL szinttel párosul, az érelmeszesedés fokozott kockázatát jelenti. Ha az LDL szintje négyszer magasabb, mint a HDL szintje, vagy még ennél is nagyobb, meg kell kondítani a vészharangot!

A HDL (magas sűrűségű lipoprotein) koleszterin az ún. jó vagy védőkoleszterin, mert antioxidánsokat is tartalmaz és felveszi a felesleges koleszterint, majd visszaszállítja a májba, ahol egy része az epével választódik ki. Így megakadályozza, hogy a felesleges koleszterin lerakódjon az erekben. Ha alacsony a HDL értéke, az jelzés az érelmeszesedés kockázatára és az ezzel szoros kapcsolatban álló szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására.

Az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein, amely nagyobb részt koleszterinvegyületből áll) az ún. rossz koleszterin, mert ereink falában lerakódik. Az LDL feladata a koleszterin szállítása a májból a sejtek irányába. Az LDL egy része visszakerül a májba, illetve azok a sejtek veszik fel, amelyek koleszterint igényelnek. Ha túl nagy a koleszterin kínálat, akkor sejtjeink képtelenek a rendelkezésre álló mennyiség hasznosítására és a felesleges koleszterin lerakódik.

Az anyagcsere betegségek nagyon ritkán genetikai eredetűek, de kialakulhatnak gyógyszerek szedése miatt is (pl. Cortison, magas vérnyomásra szedett gyógyszerek).

Sokakat diagnosztizálnak magas koleszterinszinttel és anyagcserezavarral. Az orvosok életmód és étrend változtatást javasolnak. A vérzsír szintjének rendszeres ellenőrzése hozzájárul, hogy még időben észleljük, ha baj van. Egészségünk megőrzéséhez szükséges a tudatos táplálkozás, adottságainknak megfelelő rendszeres testmozgás és néhány gyógygomba fajta is segíthet nekünk vérünk koleszterinszintjének szabályozásában. Ha valaki nem veszi komolyan a kezdeti tüneteket, nem változtat életmódján, a koleszterin lerakódása folytatódik és az erek átmérője zsugorodik. Napról napra nő a szívroham (szívinfarktus), stroke, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

A magas vérnyomás, elhízás (főleg a hasra), a csökkent glükóz tolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérzsír-, koleszterinszint tünetek együttes fennállását metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) szindrómának (tünet együttes) nevezzük. Azaz az egymással összefüggő anyagcserezavarok együtt jelentkeznek. Ezek a tünetek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét, együttesen azonban még jobban emelik a kockázatot és rövidítik az életet.

Ha Önnek metabolikus szindrómája van, vagy megjelent annak bármelyik komponense, akkor eljött az ideje, hogy változtasson az életmódján! Minél hosszabb ideig halogatja a döntést, annál több nehezen gyógyítható vagy éppen maradandó károsodást okozó betegség alakulhat ki (pl. érelmeszesedés, szívinfarktus, stroke).

Szerencsére a metabolikus szindróma megfelelő életmódváltással gyógyítható. A modern orvostudomány gyógyítási stratégiája a különböző tüneteket egyenként kezeli szintetikus tablettákkal. Viszont ha nem a tüneteket nyomjuk el, hanem az okozót, akkor a tünetek megszűnnek és nem kell életünk végéig gyógyszereket szedni.

Tudatos életmóddal, megfelelő diétával, adottságunknak megfelelő mozgással a gyógyulás elérhető, az egészség könnyedén fenntartható.

Az utóbbi években végzett kutatások alapján elmondható, hogy néhány gombafajta (Lentinula edodes Shiitake, Cordyceps sinensis, Grifola frondosa Maitake, Polyporus umbellatus) segíthet minket vérünk lipid (zsír) szintjének normalizálásában az egészséges szint fenntartásában, a HDL-és LDL helyes arányának megtartásában.

A magas vérzsír-, koleszterinszint kezelésében egyik legfontosabb gomba, a shiitake. Már az 1960-as években végeztek vizsgálatot, a shiitake koleszterinszintre gyakorolt hatásáról. Ma már megállapítható, hogy a gombában található eritadenin és cholin elősegítik a zsírok szállítását, a zsírsavak lebontását a májban és felgyorsítják az LDL és a HDL koleszterin anyagcseréjét. Megállapítást nyert, hogy a shiitake-ban található pro-D-vitamin serkenti a kalcium anyagcserét és segít eltávolítani a már lerakódott kalciumot az érfalakról. A shiitake természetes aminosavai védenek az erek gyulladásaitól és gátolják az újabb lerakódásokat. A shiitake a természetes gyógymódok egyik kiemelkedő alakja.

Shiitake őrlemény


Bevásárlókosár

Hírlevél


0.075 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók