wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

Gyógygomba kivonat

Gyógygomba kivonat kapszula/ tabletta vagy por alakú őrlemény? 

Gyakran előforduló kérdés, hogy nemcsak a gyógygomba kivonatokat, készítményeket, hanem az egészségvédő és közvetve vagy közvetlenül gyógyhatású funkcionális élelmiszereket milyen formában érdemes a szervezetünkbe juttatni. Általánosan elfogadott, hogy a természetes formában bevitt gyógygomba készítményekkel és funkcionális élelmiszerekkel érhetjük el a leghatásosabb eredményt. Ugyanis a kapszulás kivonatok vivő anyaga is lehet mesterséges és a tablettát alkotó összetevőket is össze kell tartani jellemzően stabilizátorral, csomósodás gátló és fényezőanyaggal. A különböző egészségvédő hatóanyagok, kivonatok, antioxidánsok kapszulaként vagy tablettaként való fogyasztása jobban megterheli szervezetünket mint a természetes formában bevitt készítmények. Ugyanis az összepréselt természetes és segédanyagok emésztéséhez a szervezetnek plusz energiára van szüksége. Ez a természetes hatóanyagok, kivonatok, antioxidánsok felszívódásának és hatékonyságának csökkenésével járhat! Az utóbbi években egyre több szó esik arról is, hogy egyes izolált vitaminokat, hatóanyagokat tartalmazó kivonatok, tabletták, étrend-kiegészítők akár károsak is lehetnek! 

Sajnos nem áll minden nap rendelkezésünkre több kilónyi frissen szedett gyümölcs és zöldség, gomba, gyógynövény, stb.. Ezért van szükség egy, bármely évszakban és minden nap elérhető, a természetes állapothoz legközelebb álló formulára, biztosítva a leghatékonyabb felszívódást és a legjobb hatékonyságot. Dietetikusok véleménye szerint a zöldségek, gyümölcsök, gombák, gabonák és gyógynövények lényeges szerepet játszanak szervezetünk egészségének megőrzésében. Az egészséges táplálkozással a betegségek jelentős része megelőzhető, mert szervezetünk védelmi rendszerének megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokhoz hozzájut. A természethez legközelebb lévő állapotot a friss alapanyagokból történő kíméletes feldolgozás, szárítás (vízelvonás), őrlés biztosítja, hogy a végtermékekben, a legnagyobb arányban maradjanak meg az értékes hatóanyagok. Ezek a funkcionális (egészségvédő) élelmiszerek, amelyek kizárólag élelmiszer formájában kínálhatóak, kivonatok, tabletta vagy kapszula formájában nem. A funkcionális élelmiszerek fogalmának meghatározása a szakirodalomban nem egységes. A mai napig nem rendelkezünk egy általánosan elfogadott definícióval, mivel a szakembereknek nem sikerült egyetértésre jutniuk abban a kérdésben, hogy pontosan mi tartozik ebbe a kategóriába. Viszont többé-kevésbé megegyeznek abban, hogy olyan élelmiszerekről van szó, amelyek az egészségre és a közérzetre kedvező hatással vannak. 

Viszont a nagy vihart kavart, de mégis bevezetésre került Európai Uniós szabályozás szerint megszűnt a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény fogalma és az élelmiszer sem rendelkezhet gyógyhatással. Van olyan vélemény, hogy a gyógyszergyárak egyesültek a mezőgazdasági vegyszergyárakkal azzal a céllal, hogy a világ élelmiszer és gyógyszerellátását irányítsák, mivel egy népet élelmiszer és gyógyszer hiányában térdre lehet kényszeríteni. 


Az OGYI honlapján olvasható

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy azok a gyógyhatású termékek, amelyek kizárólag növényi összetevő(ke)t, vagy növényi összetevőt is tartalmaznak, gyógyhatásra való hivatkozással lejárati idejükig, de legkésőbb 2013. április 1. napjáig forgalmazhatóak. 

A növényi összetevőt nem tartalmazó gyógyhatású termékek időkorlátozás nélkül -, azaz 2013. április 1-et követően is forgalomban maradhatnak ebben a termékkategóriában. Ezekre a készítményekre azonban továbbra is vonatkoznak a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények nyilvántartásáról és forgalomba hozataláról szóló 10/1987. (VIII. 19.) EüM rendeletben meghatározott, így például az előállításra, forgalmazásra, továbbá a nyilvántartásba vétel meghosszabbítására vonatkozó szabályok. 

 


Bevásárlókosár

Hírlevél


0.1069 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók