wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

Koenzim- CoQ10
A koenzim-CoQ10 molekula, más néven ubiquinon-t 1957-ben fedezték fel. A kutatások számos jótékony hatást tulajdonítanak neki. Főleg a szabad gyökök káros hatásának és az ellenük való védekezés fontosságának felismerése vezetett el a koenzim-CoQ10 molekula előtérbe kerüléséhez. Bebizonyosodott, hogy a Q10 alapvető szerepet tölt be a sejtek energianyerő anyagcsere folyamataiban. Bizonyítottan részt vesz a szervezet energiaszintjének fenntartásában. Emellett a különböző kémiai molekulák lebomlása során csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a szabad gyökök képződését, általános antioxidáns hatásának kifejtésével. A koenzim az élő szervezetben képződő molekula, amely a fehérjékhez kapcsolódva, aktív enzimeket hoz létre.

A koenzim Q10 (CoQ10) nélkülözhetetlen sejtjeink energiaellátásához, a zavartalan biokémiai folyamatok fenntartásához. Körülbelül 30 éves korig a szervezet saját maga állítja elő a szükséges Q10 mennyiséget. Az életkor előrehaladtával párhuzamosan csökken a szervezet CoQ10 termelése, és a nem megfelelő ellátottság különböző működési zavarokhoz vezethet. Például ha a szívizomzat nem jut elegendő CoQ10-hez, feladatát nehezebben tudja ellátni. A koleszterinszint csökkentő gyógyszerek egy része is gátolhatja a CoQ10 keletkezését, ilyen esetben a táplálék-kiegészítő fogyasztása fokozottan javasolt.

A CoQ10 erős antioxidáns tulajdonságáról is ismert. E-vitaminnal, béta-karotinnal és szelénnel kiegészítve kölcsönösen erősítik egymás hatását, így hatékonyabban veszik fel a harcot a sejteket károsító szabadgyökök ellen. A koenzim-CoQ10 kémiai neve: 2, 3- dimetoxi-5-metil-6-decaprenil-1,4-benzokinon. A koenzim Q10 nélkülözhetetlen az energia szolgáltató ATP termeléséhez, antioxidáns hatása révén megakadályozza a sejtmembrán lipid peroxidációját és az LDL koleszterin oxidációját, így az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát csökkenti.

A koenzim Q10 a szervezetben termelődik, szintje idős korban alacsonyabb. A szájon át bevitt mennyiség felszívódását nagymértékben befolyásolja a fogyasztott étel lipidtartalma. A felszívódás éhgyomorra kisebb, nagy mennyiségű lipidet tartalmazó étellel együtt alkalmazva nagyobb. Napi szedéssel a koenzim Q10 mintegy 3 hét múlva éri el a maximális koncentrációt a vérben. A Q10 szedése semmilyen módon nem befolyásolja a szervezet saját Q10 termelését.

Számos tanulmány igazolja, hogy a koenzim Q10 pangásos szívelégtelenségben való alkalmazásával pozitív eredmények érhetők el. Szívizombántalmakban a koenzim Q10 kedvező hatásúnak bizonyult, csökkentette a fáradtságot, a mellkasi fájdalmat és a légszomjat, így allergiában és asztmában szenvedőknek is javasolható. Fogínygyulladás esetén is ajánlható. Védi a gyomor és a bélrendszer egészségét, erősíti az immunrendszert.

A koenzim Q10 rákos megbetegedésekben és immunhiányos betegségekben való protokollszerű alkalmazása még várat magára, további klinikai vizsgálatokra van szükség hatásosságának bizonyítására. Japánban már 1960-tól kezdődően széleskörűen, kiterjedten alkalmazták étrend-kiegészítőként, de nagyobb dózisban a szívizom elégtelen működéséből adódó kórképekben gyógyszerként is. A Koenzim Q10 nem vitamin - de hasonló a vitaminokhoz. Rendkívüli fontossággal bír az energiaképzésben, különösen a szív számára. A koenzim Q10 vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Ez azt jelenti, hogy nagyrészt külső forrásból jutunk hozzá, kis mennyiségben is nagyon hatékony. Fontos szerepe van az élő sejtek energiaképzésében, ami a sejteken belül elhelyezkedő parányi szervben, a mitokondriumokban megy végbe. Itt történik meg a táplálékból felvett energia kémiai energiává történő átalakítása és részben tárolása, amelyet az ATP molekulák látnak el.

Az emberi szervezet (ellentétben a valódi vitaminokkal) képes szintetizálni, de az életkor előrehaladtával a koenzim Q10 szervezeten belüli termelődése lecsökken. Vannak olyan egyének, akiknek genetikai hiba, vagy étrendi hiba miatt kevesebb Q10 termelődik a szervezetében még fiatalon is és igen korán ennek komoly jelei mutatkoznak fáradékonyságban, a krónikus szív-érrendszeri betegségek korai kialakulásában. A Koenzim Q10 amellett hogy az energiaképzésben vesz részt, erélyes antioxidáns. Ma már egyre többet tudunk meg arról, hogy a különböző káros hatások pl. sugárzás, levegőszennyezés, kemikáliák, stressz, stb. az egyébként életfontosságú oxigén-molekulákból is káros anyagot produkál, amit szabadgyöknek nevezünk. Ezen szabad-gyökök, ha nagy mennyiségben felszaporodnak testünkben, szerveinkben, károsítják a sejtek működését, megtámadják akár még a sejtmagban védett helyen lévő örökítőanyagokat, a kromoszómákat is. Ennek eredménye aztán a különböző szervkárosodás, a legrosszabb esetben akár rosszindulatú daganatos burjánzás megindulása. Ezen káros szabadgyököket szervezetünk védelmi rendszerei, mint az enzimek és vitaminok képesek közömbösíteni. A vitaminok közül kiemelt jelentőségű ilyen szempontból az E-, és C-vitamin szerepe a védekezésben. Ezen vitaminok mellett azonban egy jelentős védelmi tényező a Koenzim Q10, amely szintén alkalmas a káros szabad gyökök megkötésére.

Már étrendkiegészítő formájában is hozzájuthatunk Koenzim- CoQ10-hez. Sokáig nem volt lehetőség a Koenzim Q10 pótlására, mivel előállítása nagyon körülményes volt. Mára azonban megoldódott ez a technológiai probléma és az emberi szervezetben termelődő koenzim Q10-zel megegyező molekulát fejlesztett ki a gyógyszeripar. Amennyiben külsőleg visszük be a Q10-et a szervezetbe, mintegy megemeljük a szervezet energia-szintjét, de úgy, hogy ezzel nem blokkoljuk vagy csökkentjük a saját termelésű Q10 szintet sem. Nagy probléma volt a felszívódás megoldása. Mára olyan fejlett technológiával készül a Koenzim-CoQ10 étrend-kiegészítő vagy gyógyszer, amely a legjobb felszívódást tudja biztosítani. Mivel a Koenzim Q10 termelődése az életkor előrehaladtával, azaz idősebb korban lecsökken, ezért a Q10-et összefüggésbe hozták az öregedéssel is és mint úgynevezett anti-ageing, öregedés lassító vegyületet is számon tartják. Kétségtelen, hogy a koenzim CoQ10 leglátványosabb hatása a fiatalos életerő visszatérése és a kedélyállapot javulása, amelyet számos esetben idősebb embereken, mint tapasztalati tényt megfigyeltek. A Koenzim Q10 ma már gyógyszerként is ismert.

A világ számos kutatóhelyén foglalkoznak a Koenzim Q10 szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepével. Úgy tűnik, hogy a káros szabadgyökök az érelmeszesedés kiváltásában is jelentős tényezőnek számítanak, ezért a Q10 a megelőzés egyik eszköze lehet. Elhízott egyének fogyókúrás programjában is szerepet kaphat, mivel javítja a fizikai terhelhetőséget. A klinikai alkalmazás területein még további kutatások szükségesek. Annyi azonban mára is ismert, hogy nagyobb dózisra van szükség akár több száz mg/nap bevitel is szükséges lehet Ekkor lehet számítani arra, hogy a károsodott, gyenge szívet megerősíti, javítja a krónikus szívelégtelenségben szenvedők életminőségét és túlélési esélyeit. Annál inkább fontos ez, mivel Magyarországon a Q10 gyógyszerként is regisztrálva van.

Újabban kezdték vizsgálni nagy adagban adott Q10 szerepét egyes betegségek kiegészítő kezelésében (pl. Alzheimer kór) valamint a széles körben alkalmazott lipidcsökkentők, a sztatinok mellékhatásainak kivédésében. Az orvostudomány meglehetősen szkeptikus a csodaszerekkel szemben, ezért ne úgy tekintsünk a Q10-re mint mindent megváltó gyógyírre, de ugyanakkor nem helyes alábecsülni ennek a molekulának az élő szervezetre gyakorolt igen pozitív hatását sem. Különösen akkor, ha ellentétben számos gyógyszerrel a Koenzim Q10-nek még igen nagy adagokban sincsenek számottevő mellékhatásai.

A koenzim-Q10 szintje a szervezetben egyénileg változik, ám csökkenése komoly tüneteket és betegségeket okozhat. Enyhébb esetben krónikus fáradtságérzés, komolyabb esetben szív- és keringési rendellenességek forrása lehet az elégtelen koenzim-Q10 ellátottság. A kardiovaszkuláris betegségek kialakításában azért játszhat ilyen fontos szerepet, mert a generalizált érelmeszesedés, mint általános kardiovaszkuláris rizikótényező, kiemelt összetevője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A zsírnemű anyagok belső érfalon történő lerakódása után az így kialakult plakkok oxidálódnak (lipidperoxidáció), amely a betegség súlyosbodását, szövődmények (infarktus, agyvérzés) kialakulását okozza. Így az antioxidáns tulajdonságú koenzim-Q10 a lipidperoxidáció gátlásával csökkenti a kockázatot.

A koenzim-Q10 mennyisége az életkor előrehaladásával természetszerűleg csökken. Ebből a tényből indul ki az a feltételezés, miszerint az ubiquinon a fiatalság receptjének egyik összetevője lehet, emiatt pótlására idősebb korban kiemelt figyelmet érdemes fordítani. A közelmúltban kezdték vizsgálni a koenzim-Q10 lehetséges jótékony hatását neurodegeneratív kórképekben, és a vérzsírszint csökkentésére alkalmas gyógyszerek, a statinok mellékhatásainak kivédésében. A statinok és a koenzim-Q10 kapcsolata kétoldalú. A statinok bizonyos anyagcsereutak gátlásával csökkentik a szervezetben zajló koenzim-Q10 termelődést, illetve a vérszintet. Ez utóbbinak magyarázata az is, hogy a vérben a koenzim-Q10 az ún. LDL vérzsírhoz kötődve kering. A statinok fő hatása, hogy csökkentik a vér LDL koncentrációját, ám ezzel együtt a koenzim-Q10 szintjét is. Ugyanakkor a koenzim-Q10 csökkenti a statinok egyik mellékhatását, az izomfájdalmat. A vizsgálati eredmények szerint a fájdalom csökkenése szignifikánsan nagyobb arányú ubiquinon adásakor, mint a szintén általános antioxidáns szereppel bíró E-vitamin pótlásakor.

A koenzim-Q10 kívülről történő pótlása ma már könnyedén megoldható a gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően. Étrendkiegészítők formájában számos típusban megvásárolható. A visszacsatolásos folyamatok viszonylag kevéssé érzékeny változata miatt a szervezet endogén ubiquinon termelődése akkor sem csökken, ha a koenzim-Q10 pótlása kívülről, pirulák formájában történik meg. Ám mindig csak hivatalosan bevizsgált formát szabad fogyasztani, mert a koenzim-Q10-et sokan hamisítják és enyhébb esetben a készítmény hatástalan máskor akár egyenesen káros is lehet!

Bevásárlókosár

Hírlevél


0.0545 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók