Termékek


A tiszta víz titka

|

 Egy medence feltöltése sok vizet igényel. A megfelelő vegyszerezés elengedhetetlen a víz tisztántartásához.

A kristálytiszta víz eléréséhez 4 alapvető szabályt kell betartanunk:

  1. pH beállítás
  2. Fertőtlenítés
  3. Algaölés
  4. Pelyhesítés

Most pedig nézzük az egyes pontokat részletesebben.

pH beállítás

Az egyik legfontosabb dolog a medence vizének megfelelő pH-beállítása. Az optimális tartomány 7,2 – 7,6 érték között van. Ha az érték ez alatt van akkor a víz savas, fölötte pedig lúgos jellegű. Egyik állapot sem ideális fürdőzéshez mert bőr és szem irritációt okozhat, valamint a vegyszerek se tudják a megfelelő hatásukat kifejteni. Az esetek legnagyobb százalékában a magas pH érték az okozója az algásodásnak.


 


Fertőtlenítés

A legelterjedtebb és leghatásosabb módszer a klóros vízfertőtlenítés. A fertőtlenítés célja a vízben lévő mikroorganizmusok (gombák, algák, baktériumok) elpusztítása. Kisgyermekek, illetve klórral szembeni érzékenység esetén javasoljuk klórmentes, oxigénes fertőtlenítő szerek használatát.

 

 

Algaölés

A legtöbb medence a kert napos részében helyezkedik el, az erős napsugárzás és felmelegedés elősegíti az algák felszaporodását. Az algaspórák a széllel és az esővel kerülnek a vízbe, emiatt elsősorban a kerti medencék hajlamosak az algásodásra. Az állandó klórszint késlelteti, de nem akadályozza meg az algásodást, mert a legtöbb algafaj rezisztens a klórral szemben, ezért nagyon fontos algaölőszer használata. Itt is fontos megjegyezni, hogy az algaölő a megfelelő hatását csak a megfelelő pH tartományban tudja kifejteni.


 

Pelyhesítés

A vízben lévő apró szennyeződéseket a szűrő nem minden esetben tudja kiszűrni. Így a víz ezektől az anyagoktól opálossá, zavarossá válik. A pelyhesítő a kisebb méretű részecskéket egy nagyobb méretű pelyhekben gyűjti össze. Ennek eredményeként a szűrőn fennakadnak ezek a részecskék is. 




 

Hasznos tippek és tanácsok

Tartós távollét esetén javasoljuk a medencét letakarni, lehetőleg a napsugárzást nem átengedő takaróval. A vízforgató üzemidejét napi egyszeri átforgatásra csökkenteni. Megfelelő mennyiségű lassan oldódó klórtablettát adagolni a vízhez. Bezöldült víz esetén sokkoló klórozást kell alkalmazni.

A medence víz minőségét hetente egyszer tesztcsíkkal érdemes ellenőrizni.

Kéthetente érdemes úgynevezett sokkoló klórozást végezni, amelynek során a klór szintet a 3-5 szörösére emeljük.

Léteznek komplex készítmények is, amelyek a fertőtlenítést, algaképződést és a pelyhesítést is egyszerre oldják meg. Ilyen pl.: a Pontaqua Aquamulti.

Ajánlott úszó vegyszeradagoló használata, mert a tabletta a medence aljára kerülve kilyukaszthatja a medence alját.