wellnesswebaruhaz.hu: Ez az oldal nem aktív és csak kísérleti jellegű! A weblapon lévő tartalmak a nyílt Archive.org tartalomszolgáltató által vannak kezelve. A tartalomért semmilyen felelősséget nem vállalunk.
Az jelenlegi oldal tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogait és egyéb tulajdonjogait. Az archívum megfelelő körülmények között és saját belátása szerint eltávolíthat bizonyos tartalmat, vagy letilthatja a tartalomhoz való hozzáférést, amely úgy tűnik, hogy sérti mások szerzői jogait vagy más szellemi tulajdonjogait. Ha úgy gondolja, hogy az oldalon található elérhető anyagok megsértették szerzői jogait lépjen kapcsolatba a szerkesztőkkel és haladéktalanul eltávolítjuk azokat!

BIO- Natúrkozmetikumok
Mi is az a BIO- és natúrkozmetikum?
 
A wellness életmód és gondolkodás középpontjában az egészséges és tudatos életmód áll. A kozmetikumokat tekintve ez azt jelenti, hogy BIO- és natúrkozmetikumokat használunk. Mit is jelent ez? Honnan ismerem fel, hogy az adott termék bio vagy natúr minősítésű? Miben különböznek a mesterségesen előállított kozmetikumoktól azon kívül, hogy drágábbak? Miért is drágábbak?
 
 
Azért, mert a biokozmetikumoknak szigorú feltételrendszernek kell megfelelniük.
 
A biokozmetikumok növényi alapanyagait ellenőrzött bio- vagy ökológiai gazdálkodásban termesztik. A biogazdálkodás olyan környezetkímélő és megújító gazdálkodás, amely rendszeres ellenőrzés mellett zajlik. A növénytermesztés során tilos a műtrágyák, szintetikus növényvédő szerek, vegyszerek, hormonok (pl.hozamfokozók) használata, génmódosított szervezetek alkalmazása, ionizációs besugárzás. Ezek helyett a már több évszázada, évezrede kitapasztalt vagy újfajta, de környezetkímélő biológiai módszereket használják. A bio- vagy ökológiai termelés során nem szennyeződik a talaj, a talajvíz, a felszíni vizek, kevesebb az energiafelhasználás. Az ökológiai módszerek alkalmazásával a talajban a szervesanyagok utánpótlása is természetes anyagokkal történik. Ezáltal a talaj gazdag ásványi sókban és nyomelemekben, ezért a bio termesztésű növények, zöldségek, gyümölcsök beltartalmi értékei messze felülmúlják a vegyszeres termesztésű társaikét. Ennek köszönhetően a bionövényekből készült kozmetikumok egészségesek, sokkal intenzívebb és kedvezőbb hatású hatóanyagokkal rendelkeznek a mesterségesen előállított kozmetikumokkal szemben.
 
A biogazdálkodásból származó alkotókat tartalmazó kozmetikumokat kötelező minősítettni, ha a gyártó a termékeinél hivatalosan is használni szeretné a BIO megnevezést! Amennyiben a kozmetikumok megfelelnek az adott hatóság feltételrendszerének, úgy megkapják az ellenőrző szervezet védjegyének és a termékek nevében a ökológiai, organic, organikus, biológiai, bio, szó használatának jogát, valamint az akkreditációt (jogosultságot) igazoló kódszámot. Az összetevők listájában (INCI) külön meg kell jelölni az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó komponenseket. Magyarországon a biokozmetikumok minősítését és ellenőrzését a Biokontroll Hungária Kht. (HU-ÖKO-01) végzi. (Jelenleg a Hungária Öko Garancia Kft (HU-ÖKO-02) nem ellenőriz kozmetikumokat.) A minősítő feltételrendszer kiterjed a mezőgazdasági eredetű alapanyagokra, azok termesztésének, előállításának módjára, a gyártástechnológiára. A feldolgozás során nem alkalmaznak mesterséges adalékanyagokat. A magyar ellenőrző szervezet által kidolgozott feltételrendszer az egyik legszigorúbb e Földön. Például az adott kozmetikumnak min. 95%-os arányban kell tartalmazina ökológiai eredetű alkotókat.
 
A natúrkozmetikumok természetes hatóanyagokat tartalmaznak. Az előállításuk során tiltott a szintetikus színezőanyagok, szilikon-olaj, ásványi olajok, ásványi eredetű viaszok, szintetikus illatanyagok, állatkísérletek, génmanipulált anyagok alkalmazása, radioaktív besugárzás, mesterséges tartósítószerek alkalmazása. A natúrkozmetikumokat nem kötelező minősítettni, elég, ha az összetevők listájában (INCI) szereplő alap- és adalékanyagok és a termékinformációkban szereplő adatok megfelelnek az EU natúrkozmetikai feltételrendszerének.
 
Az ellenőrzött (kontrollált) natúrkozmetikum minősítést valamely tanúsítási joggal rendelkező, akkreditált laboratórium adhatja meg, amely rendszeresen ellenőrzi a gyártási folyamatokat, a kozmetikumok összetevőit. Natúrkozmetikumok minősítését végzi pl. a BDIH (Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen), Ecocert, Neuform.
 
Érdemes észben tartani
Mivel törvényileg nem védett a bio-,natúrkozmetikum elnevezés, az OÉTI megadja a forgalomba-hozatali engedélyt akkor is, ha a bionak nevezett kozmetikumban szintetikus anyag is található. Ha egy kozmetikum egyes összetevőjénél szerepel: ökológiai gazdálkodásból származik (németül * aus biologischen Anbau), az még nem jelenti azt, hogy a készítmény bio, csak azt, hogy az adott mezőgazdasági összetevő megfelel az EU bio rendeletnek.
Arra is figyeljünk, hogy hiába szerepel a cég nevében a bio, natúr vagy ezek rokonértelmű társaik, az a cég termékeire nézve nem jelent semmilyen minősítést.
 
Mindig ellenőrizzük!
A tanúsított, ellenőrzött bio- és natúrkozmetikumok csomagolásán feltüntetik az ellenőrző szervezet logóját, a kódszámot, az összetevők listájában (INCI) külön megjelölik (legelterjedtebb a csillag használata) az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó komponenseket.
 
Az első magyar és sajnos eddig még egyetlen minősített biokozmetikum család összetevőiben a kötelezően előírt és ellenőrzött ökológiai alkotók aránya a magyar szabályozásnak megfelelően 95% felett van.
 
 
 
 
 
 
 és ne csak az E-számokat vizsgálgassuk az élelemiszereken? A kozmetika iparban felhasznált vegyszerek nagyobb része sokkal gyorsabban szívódnak fel a véráramba, mintha megennénk azokat. Hiszen pont ez a cél: minél gyorsabban, maradéktalanul felszívódó krém. Ráadásul minél olcsóbban. De ennek ára van
 
A szépségápolás egyidős az emberiséggel. Az ápolt külső elengedhetetlen mind a mai napig az előnyös, bizalomkeltő megjelenéshez, az egyéni és társadalmi érvényesüléshez. Elődeink a szépségápolás alapanyagait a természetből vették. A XX.sz. közepén a kémia fejlődésével előtérbe került az újonnan feltalált mesterséges anyagok, műanyag, kőolaj származékok használata, nemcsak a kozmetika iparban.
 
A szintetikumok káros mellék- és utóhatásainak folyamatos felismerése már a 70-es évek fejlett országaiban (pl. USA, Németország) rádöbbentette egyes kutatókat, hogy a mesterséges anyagokban rejlő lehetőségek súlyos egészségügyi veszéllyel is járhatnak hosszabb távon. Egyre nagyobb hangsúlyt kapott az egészséges életmód kialakítása, elterjedt a wellness életmód fogalma. Előtérbe került a természetes anyagok, gyógynövények használata, az indokolatlan gyógyszerfogyasztás és a különböző bőrirritációkat és allergiát okozó, a kémiai úton előállított szintetikus adalékanyagok használatának visszaszorítása. Ennek köszönhetően a vegyipari kozmetikumok is egyre több természetes anyagot tartalmaznak, de sajnos még mindig elhanyagolható arányban.
 
A forgalomban lévő kozmetikai cikkek nagy része főleg káros tartósítószereket, allergiát okozó mikroelemeket, emulgeátorokat, szintetikus vegyületeket, mérgező habosítószereket tartalmaznak. Ezek a lassan lebomló toxikus vegyületek a bőrünkön keresztül felszívódva a szervezetünkben felhalmozódnak. Az arra érzékenyeknél már rövid távon is allergiát váltanak ki. A legelterjedtebb, a baktériumok és gombák elszaporodását gátló konzerválószerek a parabenek (etil-, butil-, metil-, és propilparaben). Gyakori felhasználásuknak köszönhetően az egyik leggyakrabban allergizáló szerek közé tartoznak. Hasonlóan a trietanilamin, az eucerin, a cetilsztearil alkohol, cocomidopropilbetain. Sok vegyi anyag egymással kölcsönhatásban okozza az allergiás tüneteket.
 
Nincs pontos szabályozás arról, hogy mekkora mennyiségben és milyen kombinációban használhatnak kémiai illatanyagokat a kozmetikumokban. Az illatanyagokhoz felhasznált vegyi anyagok 90-95 %-a petróleumból kialakított szintetikus hozzávaló. A felhasznált illatanyagokat nem kell részletesen megnevezni a csomagoláson. A parfümök, dezodorok és egyéb illatszerek előállításához felhasznált több ezer vegyi anyag csak egy részét vizsgálták meg. Ezek közül van olyan, amelyik légzési nehézséget és van olyan, amelyik allergiás reakciót válthat ki. Na de melyek ezek a vegyi anyagok? A termék csomagolására nem írják rá A legbiztosabb, ha bio, natúr dezodorokat, parfümöket és egyéb illatszereket vásárolunk!
 
A szintetikus kozmetikai készítményeknél a jó minőségű, ám drágább növényi zsírokat olcsó ásványolaj- származékkal helyettesítik, amelyek elzárják a pórusokat és függővé teszik a bőrt.
 
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy számos vegyipari anyagnak rövidebb vagy hosszabb távon, kisebb- nagyobb mértékű egészségkárosító hatása van. A forgalomban lévő mintegy 100 000 vegyi anyag többségéről nem ismert, hogy milyen egészségügyi és környezeti hatása van hosszú távon. Az Európai Bizottság megállapítása 2003-ban: "Általánosan hiányzik a meglévő anyagok tulajdonságaira és felhasználásaira vonatkozó, nyilvánosan hozzáférhető ismeretanyag". Ez a helyzet azóta sem sokat változott. A Women in Europe for a Common Future (Európai Nők a Közös Jövőért) szervezet felmérése szerint egy átlagos európai emberben közel 300 féle mesterséges vegyi anyag található. A vérből kimutathatóak például az égésgátló anyagok, növényvédő szerek és műanyaglágyító szerek is.
 
 
A biokozmetikumokban tiltott, ám a vegyipari kozmetikumokban leggyakrabban használt komponensek:
 
Alumínium vegyületek- Elsősorban dezodorok, púderek összetevői. Az alumínium vegyületek gyakori használata idegrendszeri károsodást, köztük az Alzheimer-kór kialakulását okozhatja.

Állati eredetű glicerin- Arc- és testápolók, krémpakolások, tusfürdők, habfürdők, acmaszkok, babaápolási termékek összetevője.

Butil-benzil-ftalát (BBP)- Kozmetikumokban a csillogás fokozására használják. Más iparágban a műanyagok lágyítására, ezért megtalálható az élelmiszerek csomagolásában, játékokban, szőnyegekben és oldószerekben.

Carbomer- 2-Propénsav, 2,2-bisz(hidroxi-metil)-propán-1,3-diol-2-propenil-éterrel alkotott polimer. Emulzióstabilizátor/viszkozitásszabályozó szer/gélképző anyag.

EDTA alapú kelátképzők- Sminklemosók, arclemosók, kozmetikai emulziók összetevői.

Ftalátok (phthalate)- Hajsprayk, parfümök, körömlakk-lemosók összetevői, amelyeket bőrpuhítási célra használnak. Állatkísérletek szerint károsíthatja a szaporodási szervrendszert, egyes típusai hormonhatásúak (így felhasználásuk a gyerekjátékokban korlátozott), allergiás, asztmás megbetegedésekkel is összefüggésbe hozhatók.

Genetikailag módosított organizmusokból (GMO) származó anyagok- Növényi és állati eredetű zsiradékokat tartalmazó termékekben találhatóak.

Ionizáló és elektronikus sugárzás alkalmazása- A tartósítószerek kiváltására használják. Az ilyen eljárással tartósított termékeknél gyakran kiemelik, mint előnyös tulajdonságot: tartósítószer mentes!

PARABEN(Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben) A methylparaben kozmetikai termékekben UV sugárzás hatására elősegíti a bőr öregedését, hozzájárul a ráncok és az öregségi foltok kialakulásához - állapították meg egy tanulmány eredményeként japán kutatók. Megtalálható alapozókban, púderekben és krémekben a jó antibakteriális hatása és enyhe bőrstimuláló hatása miatt. A kozmetikai ipar iróniája, hogy olyan termékekben is megtalálhatóak, amelyek az UV-sugárzás káros hatásait hivatottak csökkenteni. Úgy gondolom, hogy akik olyan termékeket használnak, amelyben methylparaben található, mindenképpen kerüljék az erős és direkt napsugárzást!- mondta professzor Toshikazu Yoshiawa, aki a Kyotoi Orvosi Egyetem csapatát vezette. Yoshiawa professzor csapatának a célja az volt, hogy a hatóanyag minden mellékhatását felfedjék, amelyek normál használatnál előfordulhatnak. A kutatók bőrsejtekbe methylparabent juttattak, hasonlóan a kozmetikumokban megtalálható koncentrációban. A bőrsejteket akkor 30 millijoules/négyzetcentiméter UV-sugárzásnak tették ki. Ez egy nyári átlagos napi értéknek felel meg. A sejtek mintegy 19%-a elhalt; a methylparaben nélküli sejtek elhalása ezzel szemben 6% volt. A lipid-peroxid érték -az öregedés hajtóereje- azoknál a sejteknél amelyek methylparabent kaptak, háromszor nagyobb volt, mint a kezeletlen sejteknél. A lipid-peroxid oxidált sejtekben képződik, ha ezek UV-sugárzásnak vannak kitéve. Az eredmények alátámasztják, hogy a methylparaben, ha UV-sugárzásnak van kitéve, a bőr öregedési folyamatát megháromszorozza-mondta Yoshiawa professzor. A methylparaben rákkeltő hatása kapcsán folytatott vita évek óta tart. Egy angol biológusnő 2004-ben nyilvánosságra hozott tanulmányának köszönhetően a párbeszéd egy újabb adalékkal gazdagodott. Philippa Darbe, a Londoni Reading Egyetem kutatónője húsz mellrák-tumort vizsgált meg, és 18-ban parabének maradékait fedezte fel. (Forrás: The Asahi Shimbun) A parabének (paraben) kozmetikai termékekben és élelmiszerekben pl. p-hidroxi-benzoat, ethil,- propyl-, buthilparaben stb. néven gyakran használt tartósítószer. A mikrobák fejlődésének megakadályozására használják, valamint a termék élettartamának növelésére. Széles körben használják, pedig köztudottan mérgezőek. Sok allergiás reakciót és bőrkiütést okoztak. Erősen mérgezőek. Behatolhat a bőrbe, hormonális hatásúak, lehetséges rákkeltők.

PEG-32 - A bőrápoló kozmetikumokban, krémekben a PEG emulgálószereknek köszönhetően nem válik el a zsírnemű anyag a víztől. Egyes polyethylenglykol (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) emulgátorok - az Öko Test német fogyasztóvédelmi magazin vizsgálatai szerint - magasabb koncentrációban átjárhatóvá, s ezáltal a káros anyagokra veszélyeztetetté teszik a bőrt. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) különösen kerülni kell az említett PEG-keket tartalmazó kozmetikumokat. 

Petrolatum Petróleum bázisú zsír, amelyet az iparban kenőanyagként használnak.

Petrolkémiai anyagok (pl. paraffinolaj, vazelin, paraffin)- Arc- és testápolók, krémpakolások, babaápolási termékek, olajos növényi kivonatok egy részének, masszázsolajok komponensei.

Propilén glikol, butilénglikol- Arc- és testápolók, krémpakolások, babaápolási termékek összetevője. A propilén glikolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilén glikol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilén glikol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel. Ugyanis a propylén glikol (PG) petróleum származék, azaz ásványi olaj. Áthatol a bőrön és gyengítheti a bőr protein és sejt szerkezetét. A gyógynövényekből való kivonatok kinyerésére is használják. A propylén glikol hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, amelynek köszönhetően a szintetikus összetevők könnyebben a véráramba juthatnak. Az iparban fagyálló szerként, fék- és hidraulikafolyadékokban alkalmazzák. A propylén glikol elég erős ahhoz is, hogy eltávolítsa a hajókra tapadó kagylókat. Az EPA olyan mérgezőnek tartja a propylén glikolt, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi. A már felhasználásra nem kerülő propylén glikol oldatokat, mint veszélyes hulladékot, a földbe ássák el. Mivel a propylén glikol gyorsan áthatol a bőrön, az EPA óv a bőrkontaktustól az agy, máj és vese rendellenességek elkerülése végett. Viszont nincs figyelmeztető címke olyan termékeken, mint a dezodorok és egyes kozmetikai szerek, amikben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban.

SODIUM HYDROXIDE Magyarul nátrium-hidroxid, vagyis marószóda. Elsősorban savak semlegesítésére alkalmazzák a kozmetikai szerekben. Az állati és növényi szöveteket egyaránt nagy mértékben roncsolja. 

Sodium Laureth Sulphate (SLS, alkil-éterszulfát), Nátrium-lauril-éter-szulfát (NLES)- Fürdőkészítmények, samponok összetevői. Erős tisztító, habosító és nedvesítő hatású anyag, amelyet felhasználnak a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését. Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni! Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát): A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztítószerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.

Szintetikus illatanyagok- Fürdőkészítmények, arcmaszkok, babaápolási termékekben használják.

Szintetikus kémiai fényvédők- Fényvédő készítmények összetevői, a kozmetikumok napfény hatására történő lebomlása ellen használják.

Szintetikus színezőanyagok- Színezett kozmetikumokban találhatóak. Az összetétel felsorolásában (INCI) C.I. kódszámként szerepelnek.

Talkum- Púderek, babahintőporok összetevője.

Triklozán (triclosan)- Kozmetikai és egészségügyi termékekben (főleg fogkrémekben, dezodorokban) használják baktériumölő szerként. Irritáló és immunrendszert megzavaró hatása lehetséges, egyes vizsgálatok anyatejből és halból is kimutatták. Gyártása és elégetése során kis mennyiségben erősen rákkeltő dioxinok is keletkeznek.
 
A bio- és az ellenőrzött natúrkozmetikumok előállításánál tilos

Extrakció során tilos felhasználni: ásványi olajok, benzol, propilén-glikol, butilén-glikol, hexán, kőolaj származékok, ízfokozók.

Tiltott felületaktív anyagok: alkil-szulfátok, alkil-éter-szulfátok, poliszorbátok, etanolamidek.

Nem használhatók: petrolkémiai és más szintetikus anyagok, petrolkémiai eredetű zsírsav láncú anyagok, a talkum, a nem ökológiai eredetű szintetikus illat- és színezőanyagok, az EDTA alapú kelátképző anyagok és azok sói, a szintetikus kémiai fényvédő krémek és az alumínium vegyületek.
 
Az egyes alkotóelemek lehetséges hatásairól többet is olvashat az Environmental Work Group honlapján http://www.ewg.org/chemindex/list (angol nyelvű).
 Kellemes mazsolázást!
 
2007 közepe óta van érvényben a REACH, az EU vegyianyag-szabályozása.
Eszerint az európai fogyasztóknak a REACH biztosítja a jogot, hogy megtudhassák, milyen veszélyes anyag található egy adott termékben. A sikeres vegyipari lobbinak köszönhetően a gyártóknak nem kell a termékek csomagolásán jelezni az egyes összetevők lehetséges egészségkárosító hatásait. A fogyasztónak meg kell kérdeznie magát a vállalatot. A cégek 45 napon belül kötelesek válaszolni arra, hogy tartalmazza-e a REACH szerinti legveszélyesebb anyagok bármelyikét az adott árucikk.
 
A REACH definíciója szerint a legveszélyesebb, különös aggodalomra okot adó anyagok:
Rákot okoznak (karcinogének).
Károsítják a DNS-ünket (mutagének).
Károsítják a szaporítószerveket vagy a magzatot (reprotoxikus).
Nem bomlanak le a környezetben (perzisztensek), felhalmozódnak a szervezetben (bioakkumulatívak).
Lehetséges mérgezőek (PBTk).
Más módon, de ugyanannyira káros hatásúak, mint a fentiek.
 
A több milliárdos forgalmú kozmetikai piacon kevés információt találunk a szintetikus anyagokat tartalmazó szépségápolási termékek hosszútávú hatásairól.Vásárláskor ne dőljünk be a reklámoknak, figyelmesen olvassuk el, mit is tartalmaz az adott termék! Amikor tudatosan vásárolunk eldöntjük, hogy költünk-e méreganyagokra valamelyik kozmetikum formájában, vagy a tiszta és hatékony készítményeket választjuk. A gondosan és tudatosan kiválasztott szépségápolási termékek mellett az egészséges életvitel is szükséges ahhoz, hogy szépek maradjunk. A megelőzés mindig olcsóbb!
 
Amit még nagyon fontos tudni!
Az állatkísérletekben több tízezer ártatlan állat szenved a mesterséges anyagok kikísérletezése és tesztelése során! Feleslegesen. Mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a vegyipari, szintetikus vagy nevezhetnénk mesterséges adalékanyagokat tartalmazó kozmetikumok használata során a szépség és az egészség, köszönő viszonyban sincs egymással!
 
Az első magyar és sajnos eddig még egyetlen bio minősítésű biokozmetikum család
 
 
 
 
 
 
 
A BIOnál is van BIÓBB!
 
Ez a biodinamikus!
A biodinamikus biokozmetikumok Magyarországon még kevésbé ismertek.
 
A biodinamikus biokozmetikumok összetevői tanúsítottan biodinamikus termelésből származnak. A biodinamikus termelés olyan komplex mezőgazdasági módszer, amelyben a talaj termőképességének javítására gyógynövényekből (pl. kamilla, csalán, pitypang, cickafark, macskagyökér), természetes kvarcból származó preparátumokat és az ezekből készített permetező szert használnak. Így fokozzák a termesztett növények kórokozókkal szembeni természetes védekező képességét és segítik vegetatív fejlődésüket. A biodinamikus gazdálkodásban figyelembe veszik a napszakok, évszakok sajátosságait, igazodnak a Föld- Hold konstellációhoz (Holdfázisok), ügyelnek a természeti környezet egyensúlyára, felhasználva a több évszázados, évezredes tapasztalatokat. Vetésnél nemcsak a kozmikus hatásokra (pl. a Hold állását) ügyelnek, hanem a társnövények gondos kiválasztására is. Az ilyen gazdaságokban a termőtáj faunájának és flórájának egészséges egyensúlyát támogatják. Ennek köszönhetően magas szintű mikrokörnyezeti egyensúly jön létre. Összefoglalva a biodinamikus termesztési mód környezetkímélő, környezeti egyensúlyjavító. Az így termesztett növények beltartalmi értékeik kimagaslóak, az ezekből készült kozmetikumok jótékony hatásai messze felülmúlják a mesterséges kozmetikumokét. A biodinamikus termelés tanúsítását a Demeter International végzi. Feltételrendszerük világszerte egységesített módon szabályozott. Védjegyhasználatuk szigorúan és teljeskörűen védett.
 
A biodinamikus minősítésű összetevőket tartalmazó biokozmetikumok használatakor a bőr hamar visszanyeri egészséges egyensúlyi állapotát. Az irritációra érzékeny gyermekek, felnőttek, allergiás reakcióra hajlamos bőrű emberek, lézeres arc- és dekoltázskezelésen átesett személyek is nyugodtan használhatják az ilyen biokozmetikumokat.
 
Magyarországon 2009-ben került forgalomba a magyar gyártó által előállított, igazoltan, védjeggyel ellátott, magyar biodinamikus összetevőket is tartalmazó biokozmetikum család:
Bio birs-jázminpakócás arckrém
Bio rózsa fürdőkrém


Összefoglalva a biokozmetikum jellemzői
 
- Ellenőrzött ökológiai termelésből származó mezőgazdasági alkotókat tartalmaz.
- Csak természetes eredetű emulgeátorokat/ felületaktív anyagokat tartalmaz. SLS, etoxilált emulgeátoroktól mentes.
- Csak természetes színanyagot tartalmaz.
- Természetes illóolajokkal illatosított.
- Csak a biokozmetikumokban megengedett konzerválóanyagokat tartalmazza az egészséges mikrobiológiai állapot érdekében. Nem alkalmaznak konzerválásra parabeneket, izotialozin származékot.
- Csak növényi eredetű glicerint használnak hidratáló összetevőként. Pl. nem alkalmaznak propilén-glikolt, butilén-glikolt.
- A biokozmetikum nem tartalmaz szintetikus kelátképzőket (EDTA sói).
- Nem tartalmaz petrolkémiai/ ásványolaj-ipari anyagokat. Pl. paraffinolaj, paraffinum, paraffin, liquidum, cera microcristallinum.
- A biokozmetikum hatóanyagainak kivonatolásához nem alkalmaznak ásványi olajokat, kőolajszármazékokat, propilén-glikolt, butilén-glikolt, benzolt stb..
- GMO, azaz génmodósított organizmusokat, azokból származó alapanyagokat nem használnak fel a biokozmetikum előállítása során.
- Nem alkalmaznak szintetikus fényvédő anyagokat összetevőként.
- Nem alkalmaznak alumíniumsókat , még a dezodorálókban sem.
- Tartósítószermentesség érdekében és a csírátlanítás céljára sem alkalmaznak radioaktív/ ionizáló besugárzást.
- Nem tartalmaz komedo/mitesszer képződésre hajlamosító anyagokat.BIO rózsa fürdőkrém
 
Használata igazi wellness élményt nyújt!
A rózsa fürdő kellemes hatását fokozza, ha fürdés közben kikapcsolódik, ellazul. Télen, amikor kint hideg van, a melegebb nyugtató fürdő az élvezetes, hiszen a hideg sok energiát vesz el tőlünk. Nyáron a hőségben pedig a langyosabb mint frissítő fürdőzés esik jól. Meleg vízben kitágulnak a pórusok, amelyeken keresztül a rózsa fürdőkrém szépítő és tápláló hatóanyagai könnyebben szívódnak fel.
 
Ahhoz, hogy a rózsa fürdő igazi wellness élmény legyen, érdemes néhány szabályt betartani:
A fürdővíz hőmérséklete 34-37 C fok legyen. Közvetlenül étkezés után ne fürödjünk, mert ilyenkor szervezetünk az emésztéssel van elfoglalva. A rózsa fürdő 15-20 percig tartson. A fürdőzés ideje alatt nagyon jól esik a végtagok víz alatti masszírozása is. A masszázs után lazítsa el magát, pihenjen. A fürdés végén hidegbe nyúló langyos vízzel zuhanyozzunk le, így a bőr kitágult pórusai összehúzódnak.
 
Hippokratesz ókori orvos feljegyzéseiben tesz említést a gyógynövényekből készült fürdők kedvező hatásairól. A gyógynövények természetes hatóanyagait bőrünk jól fogadja, így azok könnyebben és tökéletesebben felszívódnak és táplálják bőrünket, ellentétben a szintetikus adalékanyagokkal.
 
A Biola BIO rózsa fürdőkrém biodinamikus hatóanyagot tartalmazó biokozmetikum. Hatékonyan tisztító, ápoló és hidratáló fürdőkrém. Az érzékeny és extra száraz bőrűek kiváló ápoló szere! E-, B3, B5 és a növénylevelekből származó C-vitamint, szezám és jojoba és kókusz olajat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatásáról, a szakirodalomból jól ismert csicsóka kivonat gondoskodik. A lenmag kivonat a tartós hidratációt biztosítja. A vörösherecsíra és a majoranna kivonata a vitális és feszes bőrállapot elérését segíti. Hipoallergén.
BIO rózsa fürdőkrém


BIO Birs- jázminpakócás arckrém
 
A Biola BIO Birs- jázminpakócás arckrém biodinamikus hatóanyagot tartalmazó biokozmetikum, amely a jojoba-, avokádó-, szezámolaj tartalmánál fogva kiválóan alkalmas a száraz bőr ápolására. Ezek az olajok esszenciális zsírsav tartalmukkal táplálják bőrünket. Vitalizálja és javítja a bőr tónusát a jázminpakóca (Stevia) és a birs kivonata. A friss bőrállapotot növényi kivonatokkal is elérhetjük. Ilyen növényi kivonat a lenmag és a csicsóka kivonata, amelyek a bio birs- jázminpakócás arckrém összetevői.
 
A kollagén rostok alkotják a kötőszövetek mintegy 70%-át. A kollagén fehérje felelős a bőr és a bőr alatti szövetek rugalmasságáért, feszességéért. Korunk előrehaladtával a kollagén termelődése csökken. A csökkenő kollagén mennyiség tünete lehet a száraz, repedező, elvékonyodó bőr, apró ráncok megjelenése, a szem üvegteste mattá válik, izmok feszessége csökken. A kollagént állati testrészekből (pl. ledarált csirkelábakból) savak vagy lúgok felhasználásával állítják elő. Szerencsére van humánusabb megoldás a kollagén pótlására! A kollagén- bioszintézist stimulálja a bio birs- jázminpakócás arckrém vörösherecsíra, majoranna, bazsalikom, tönkölybúza kivonata és a B3-, B5-, A-vitamin tartalma.
 
A Biola BIO Birs- jázminpakócás arckrém alap- és hatóanyagainak összeállításánál különösen ügyeltek arra, hogy elkerüljék az egyedi érzékenységből adódó allergiás reakciókat. Ezért ezt az arckrémet az apiterápiás (méhészeti) termékekre érzékenyek is biztonsággal használhatják.
BIO Birs- jázminpakócás arckrém


A természetes bőrradír
 
 A test radírozása már több ezer éves hagyománnyal rendelkezik. Az ókori egyiptomiak a Nílus iszapjával dörzsölték be arcukat. A spártaiak a tenger homokját használták bőrradírként. Több évszázaddal ezelőttről származó írások szerint a németek mandula őrleménnyel szabadultak meg az elhalt hámrétegtől, száraz bőrfelszíntől.
 Mára már többféle, otthon is kiváló eredménnyel használható bőrradírokat fejlesztettek ki, amelyekkel könnyen eltávolíthatók a krémek felszívódását és a mitesszerek tisztulását gátló, elhalt szarusejtek. A megtisztult bőrfelületen felgyorsul a hámsejtek regenerációja.
 A boltokban, webáruházakban találkozhatunk finom és durva szemcséjű bőrradírokkal vagy 1-2%-os gyümölcssavat (AHA) tartalmazó kozmetikumokkal. Ezeket bárki használhatja, mert csak a szaruréteg legfelső, elhalt hámsejtjeit távolítják el. A sebes, pattanásos és érzékeny bőrűek az egészen finom szemcséket tartalmazó bőrradírt használják. A normál és zsíros bőrüek bátran vásárolhatnak durvább szemcséjű készítményeket is.
 A bőr állapotától függően, hetente egyszer vagy kétszer radírozzuk arcunkat, testünket. Ez azért szükséges, mert az elhalt bőrlemezkék egyfajta rétegként útját állják az arcápolónk és testápolónk hatóanyagainak. A ráncok a térd felett, felkaron, arcon mélyebbnek látszanak, mint amilyenek valójában. Bőrünk fénytelen, matt hatású (rinocérosz bőrű) lesz és elveszti fiatalos, rózsás üdeségét.
 Arcunk bőrradírozásánál koncentráljunk a homlok, orr, áll területére, azaz az ún. T-zónára, mert leginkább itt szeretnek megtelepedni a mitesszerek. Nem szabad túl erősen dözsölni az arcbőrt! A legcélszerűbb, ha két hüvelykujjunkat megtámasztjuk az áll alatt, s csak ujjaink hegyével, enyhén masszírozzuk, radírozzuk a bőr felületét. A bőrradír eltávolítása után arctonikkal vagy arctejjel fejezzük be az arctisztítást.
 A bio mandulás bőrradír egyesíti a szemcsés és savas bőrradírok jótékony hatásait. A mandulahéj őrleményt is tartalmazó arcradír természetes savakkal, a tejsav és szalicilsav segítségével fellazítja az elöregedett hámréteget megnyitva az utat bőrünk megújulásához. Ezért a bio mandulás bőrradírban lévő vitaminok és a gyógynövények hatóanyagai könnyebben szívódnak fel. A bio mandulás bőrradír vitalizáló hatású petrezselyem és uborka kivonatának köszsönhetően hidratáló  és nagy mennyiségű bőrtápláló hatóanyagok jutnak be bőrünkbe. A stelláriából származó gyulladáscsökkentő anyagok, a virocid és az antibakteriális hatásáról ismert citromfű, valamint a hámregeneráló és nyugtató hatású orvosi zsálya kivonata a bársonyosan üde bőrállapot kialakulását segíti elő.

Bevásárlókosár

Hírlevél


0.0835 mp


   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók