Termékek


A finn szauna jótékony hatásai

|

 A szauna amellett, hogy egy kellemes időtöltés, számos olyan hatása is van, amely jó szolgálatot tesz az egészségünk megőrzése érdekében. Minden wellness hotelben, vagy igényesebb uszodában megtalálható a finn szauna, de a jó hír az, hogy manapság már az otthonainkban is tudjuk élvezni áldásos hatásait.

A szaunáról mindenkinek az izzadás jut eszébe, és a forróság, de miért is jó ez nekünk? Mi is a jó abban, hogy a 70-80 fokos hőségben izzadunk? Ez az extrém magas hőmérséklet sokak számára ijesztő lehet, de az egészséges szervezet számára ez nemhogy káros, sőt, egyenesen fantasztikus hatással van a testünkre. Sokan számolnak be arról, hogy milyen kellemesen érzik magukat egy jó szaunázás után. Hogy ez miért van? Erre rengeteg érvet lehet felhozni. Elsőként maga az izzadás és az általa okozott kellemes hatások.

Egy sportedző ismerősöm nemrégiben azt mondta, hogy az az egészséges, ha hetente legalább háromszor jól leizzadunk.

Igen, izzadni lehet az edzőteremben is, de mi van azokkal, akik nem igazán szeretnek edzeni, és egy fárasztó munkanap után inkább pihennének, relaxálnának egyet. Az ő számukra első osztályú megoldás a szaunázás, de ha valaki sportolás kiegészítésére használja, akkor még áldásosabb a hatása, különösen annak, aki fogyni szeretne. A szaunázás serkentőleg hat az anyagcserénkre, a hatékony anyagcsere pedig súlycsökkenést eredményez. Rendszeresen sportolóknak azért is különösen ajánlott, mert használata felér egy frissítő masszás hatásával, hiszen a forró levegő bámulatos módon ellazítja az izmokat, így elkerülhető az izomláz kellemetlen érzése.

Az izzadás a szervezetünknek egy olyan folyamata, ami számos jótékony hatással rendelkezik. Elsőként ki lehetne emelni a méregtelenítést. A verejtékkel számtalan káros anyag távozik a szervezetünkből. A magas hő és a képződő gőz hatására a pórusaink kitágulnak, így még gyorsabban tudnak távozni a méreganyagok. Nagyon fontos a folyadék pótlása a szauna használata közben, annak érdekében, hogy elkerüljük a kiszáradást.

A szaunázás a bőrt is látványosan megszépíti. Ez részben az izzadással távozó méreganyagoknak köszönhető, és annak is, hogy ilyenkor a bőr elhalt, elszarusodott rétegei leválnak, ezáltal a bőr gyorsabban elkezd regenerálódni. Ki ne vágyna feszes, üde, hamvas bőrre? Szerintem mindenki, úgyhogy szaunázásra fel!

A rendszeres szaunázás, nemcsak a bőrünk szépsége és az alakunk megőrzésében lehet segítségünkre hanem általa egészségesebbek is lehetünk, hiszen erősíti az immunrendszerünket is. Gondoljon bele, milyen jó lenne, ha a téli nátha és az influenza elkerülné Önt, hiszen a szervezete teljesen védve lenne ellene. Már tudományosan is bizonyított, hogy a szauna segít leküzdeni a betegségeket hiszen az általa termelt hő hasonló jelenséget idéz elő mint a láz. A láz pedig arra ösztönzi a szervezetet, hogy védekezzen, így az immunrendszer megerősödik és könnyedén megbirkózik a betegségekkel.

De ez még nem minden! A szaunázás amellett, hogy számtalan módon támogatja a szervezetünket, a hangulatunknak is jót tesz. Rendszeres használata segít a feszültség oldásában, így Ön stresszmentes életet élhet. A nyugalom pedig mindennél fontosabb! Egy kiegyensúlyozott ember jobban teljesít az élet minden területén, ezt nagyon fontos szem előtt tartani. Számos kutatás azt bizonyítja, hogy sok esetben a stressz okozza azt, hogy a kelleténél többet eszünk. Az ideges emberek jobban sóvárognak a szénhidrát után így az esetünkben nagyobb arányban fordul elő a túlevés. Gondolta volna? A stresszmentes élet nem csak a lelkiállapotunk megőrzése szempontjából nagyon fontos, hanem még a fittségünkre is hatással van.

Kedves vásárlónk, aki az álmatlansággal küzdött, arról számolt be, hogy ez a problémája teljesen megszűnt mióta rendszeresen szaunázik. Elmondása szerint, régebben nagyon nehezen aludt el, éjszaka többször felébredt, és reggel már nagyon korán, nyúzottan és kialvatlanul kelt fel. Ekkor egy ismerőse javaslatára kipróbálta a szaunázást, bár kételkedett benne, mert már nagyon sok módszert kipróbált, hogy végre ő is pihentetően tudjon aludni. Elégedetten számolt be arról, hogy amikor csak teheti, szaunázik egy kicsit elalvás előtt és azóta garantált a nyugodt alvása. Az alváshiány amellett, hogy megkeseríti napjainkat, számos betegség kialakulásáért felelős. Ilyenek a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a depresszió. Tudta Ön azt, hogy a kialvatlan emberek szervezete a hiányzó energiát evéssel próbálja pótolni? Még egy érv amellett, hogy a szauna segít megőrizni az egészséges, ideális alakunkat is.

Láthatjuk, hogy a szaunának mennyi pozitív hatása van a szervezetünkre és a hangulatunkra is, így ideális esetben mindenkinek be kellene iktatnia a napirendjébe heti többszöri alkalommal.

Nagyon sok emberről el lehet mondani, hogy idegenkednek a közösségben történő szaunázástól. Egyrészt higiéniai okokból, másrészt pedig azért, mert nem szívesen izzadnának vagy tartózkodnának egy szál fürdőlepedőben mások előtt. Manapság már ez nem jelent semmilyen problémát, hiszen a wellness létesítményeknek számos higiéniai elvárásnak kell megfelelniük. Ám ha valaki ennek ellenére mégsem szívesen választaná a közösségi szaunázást, az ő számukra jelent megoldást egy otthoni berendezés megvásárlása. Ma már az otthoni szaunázás mindenkinek elérhető, hiszen vannak kisméretű, egy-két személyes szaunák is így még a helyhiány sem igazán okozhat problémát, de ha valaki a családjával, vagy a barátaival együtt szeretné élvezni a szaunázás áldásos hatásait, az is megteheti, hiszen vannak jóval nagyobb, 5-6 személyes változatok is.

Ha Ön belegondol abba, hogy a saját otthona kényelmében használhatja akkor és úgy, ahogy Ön szeretné, nem kell másokhoz alkalmazkodnia vagy az esetleges fertőzésektől tartania, akkor egy otthoni berendezés ára elenyésző.

Ma már ez nem számít luxusnak, keresse bizalommal webáruházunk szakembereit, készséggel állunk rendelkezésére! Tegyen Ön is a testi-lelki egészségéért, hiszen az mindennél fontosabb!