Termékek


Tippek puhafalú medence telepitéséhez

|

Medence vásárláskor elsősorban a kint töltött szórakozásra, fürdésre, pihenésre gondolunk. Ha úgy döntünk, hogy puha falú medencét szeretnénk kertünkben elhelyezni, akkor előtte pár lépést meg kell terveznünk. Előnyük, hogy telepítésük gyors, a használati útmutató segítségével könnyedén összeállíthatjuk. A talaj előkészítésével sem kell sok időt tölteni, akár fűre is fektethető egy egyszerű geotextíliára, habszivacs vagy buborékfóliás talajtakaróra. Nincs nagy helyigényük, ezért kisebb családi kertekben is elférnek.

 

Hely választás:

Mielőtt megvennék a kiválasztott medencénket, gondoljuk át, hogy kertünk melyik részére szeretnénk elhelyezni. Az adott területen a talajt megfelelően elő kell készíteni, szintbe hozni, hogy később amikor a medencét már feltöltjük vízzel, az ne lejtsen és ne zavarjanak a talaj egyenetlenségei pancsolás közben. Segítségünkre lehet, ha egy vízmértékkel megmérjük a talajt. Ajánlott használni valamilyen geotextíliát, lépésálló nikecellt vagy egy vastagabb fóliát a medence alá, így az apró kitüremkedések, kavicsok sem fogják kiszúrni az alját. Tisztítsuk meg a talajt, ha apróbb növények vannak kibújva akkor azokat húzzuk ki, hiszen később ezek tovább nőhetnek. Érdemes medencénket napos helyre tenni, hogy a víz könnyen fel tudjon melegedni a napsütötte órákban. Vigyázzunk a fenyőfákkal, szúrós növényekkel, hiszen ha túl közel vannak, könnyen kárt tehetnek medencénkben, a lehulló levelek bele eshetnek a vízbe és ez nem csak a medence tisztaságának árt, az egészségünket is veszélyeztetheti, ha a levelek rothadása megindul a vízben. Vegyük figyelembe, hogy érdemes vízforgatót is csatlakoztatnunk a víz tisztán tartása miatt, ehhez pedig áram ellátás kell a továbbiakban. Ha le szeretnénk engedni a vizet, akkor meg kell oldanunk a víz elvezetését, hogy ne folyjon a medence alá. Legtöbbször erre a célra egy egyszerű slag is megfelel, amellyel elvezetjük a vizet egy távolabbi pontra, esetleg a növények öntözéséhez is használhatjuk, amennyiben környezetbarát vízfertőtlenítést alkalmaztunk

 

Medence felállítás:

Minden medencéhez tartozik használati utasítás és összeszerelési útmutató, ezeket érdemes elolvasni, mielőtt felállítjuk medencénket. Ha megfelelően elrendeztük a helyet ahová tenni kívánjuk, akkor bele is kezdhetünk az összeállításába. Valamilyen elektromos vagy kézi pumpa segítségével fújjuk fel a medence karimáját, csatlakoztassuk a vízforgatót, amennyiben tartozik a készlethez. Ezek után kezdjük el felengedni vízzel. Ahogy egyre több víz kerül bele, fokozatosan elkezdi kinyomni a széleket, de mi is segítsünk rá, hogy a medence alsó része egyenletes legyen. Az összeszerelés lépései nem bonyolultak, gyorsan végezni lehet a feltöltésével is így akár (mérettől függően) már fél órával a kicsomagolás után fürödhetünk is benne ( persze csak akkor, ha meleg vízzel engedjük fel).

 

Mindennapos használat:

Fontos, hogy a medencézést biztonságossá tegyük amennyire csak lehet, vigyázzunk a csúszósabb felületekre. Ha a medencénk körül föld vagy fű van, érdemes odafigyelnünk, hogy beszálláskor ne vigyünk be vizünkbe semmilyen szennyeződést. Használhatunk kifejezetten erre a célra kialakított lábmosót, így megakadályozhatjuk, hogy a víz hamar koszos legyen. Ha esetleg van kutyánk, macskánk vagy egyéb háziállatunk, próbáljuk meg őket távol tartani a medencétől, mert kiszakíthatják. Amikor nem használjuk medencénket, estére használjunk valamilyen védő, takaró fóliát, ezzel is gátoljuk, hogy a szennyeződések, levelek belemenjenek. Létezik speciális szolártakaró, amely a víz felszínén helyezkedik el, megvédi a vizet a szálló portól és egyéb szennyeződésektől, ezen kívül a víz hőmérsékletének csökkenését is késlelteti. A medence peremét könnyen tisztíthatjuk egy puha nedves törlőruha segítségével. Kerüljük az éles tárgyakat a medence közelében, ne másszunk bele papucsban. Ha esetleg valamilyen bőr ápoló krém, vagy más egyéb kozmetikum van rajtunk, akkor ezeket medencézés előtt érdemes lemosni, hogy ne a vízben ázzon le és ezzel a vizünket szennyezze.

 

Vegyszerezés:

Megfelelő vegyszerezéssel sokáig élvezhetjük az általa nyújtott örömöket, ha megfelelően ápoljuk, karban tartjuk akkor a víz leengedése sem szükséges túl gyakran A kezeletlen víz hamar opálossá válhat, elszaporodhatnak a kórokozók, az algásodás is elindulhat. Azonban fontos, hogy jól válasszuk meg ezeket a szereket, csak bevizsgált termékeket használjuk és a kezelési útmutatót mindig gondosan tartsuk be. Megmérhetjük vizünk kémiai összetételét pH vízelemező tesztcsíkkal. 7,2-7,6 között kell tartanunk ezt az értéket, hogy medencénk vize tökéletes legyen. Akinek esetleg érzékenyen bőre van és nem bírja a klór tartalmú vegyszereket, akkor lehetőségükre állnak ma már aktív oxigénes fertőtlenítők, amik nem irritálják sem a bőrt, sem a szemet.

 

Használaton kívüli tárolása:

Ha medencénket már nem használjuk a hűvösebb idő beálltával, vagy egyéb okok miatt, akkor azt érdemes a gyári dobozába visszatenni, vagy egy másik, jól védő dobozban elhelyezni. A víz leengedése után célszerű az egész medencét kiöblíteni még egyszer, aztán megvárni míg az teljesen ki nem szárad, esetleg áttörölni. Nedvesen soha ne tegyük el mert az bepenészedhet. Rakjuk olyan helyre, ahol rágcsálók és más kártevők nem férhetnek hozzá, így formáját a következő szezonra is megőrizhetjük.

 

Gondos tisztán tartás és ápolás mellett tehát hosszú időn keresztül tudjuk élvezni a puha falu medencéket, gazdaságos üzemeltetésük és gyors felállíthatóságuk miatt jó választásnak bizonyulnak bárki számára. Kisebb kertbe is tehetjük őket, számos méretben elérhetőek . Szaktudást nem igényel a felállításuk, így otthon könnyedén bárki el tudja végezni ezeket a feladatokat.