Termékek


Homokszűrős vízforgató működése

|

Először is nézzük meg mire is használjuk a homokszűrős vízforgatót

A medence vízének tisztaságát sokféleképpen lehet megőrizni. Lehet papírszűrős vízforgató segítségével, amit kisebb medence típusoknál használnak. Ilyenek az összes felfújható peremű vagy a kisebb merev falú medencék. A nagyobb medencéknél az egyik ilyen alternatíva lehet a homokszűrős vízforgató.

Akkor ajánlott ez a technológia leginkább, ha nem szeretnénk, hogy a medencénk tiszta vize zavarossá váljon, illetve hogy semmilyen kisebb szennyeződéssel ne találkozzunk úszás vagy fürdés alkalmával. Ha szeretnénk ezt megőrizni folyamatosan és nem szeretnénk gyakran cserélni a vizet, akkor nélkülözhetetlen lesz egy megfelelően működő vízforgató rendszert kiépíteni.

Ehhez sokféle alternatíva és lehetőség jöhet szóba, de a legnépszerűbb és a legmegfelelőbb kétségkívül a homokszűrős vízforgató.

 

 

Tekintse meg a homokszűrős vízforgatóinkat >>>

Nagyon fontos tulajdonsága, hogy rendkívül takarékos, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a medencéhez való szűrőberendezés beépítésével, valamint a kiegészítő kezelések mellet (vegyszerezés, vízfeltöltés), akár 4-5 évig is képesek a víz minőségét garantálni nagy méretű medencékben.

Sőt van egy másik lényeges nagy előnye ez pedig, hogy a medence vizét le sem kell eresztenünk, amivel sok pénzt és időt tudunk spórolni magunknak. Gondoljunk csak bele hány köbméternyi víz szükséges a medencénk feltöltéséhez, plusz mennyi idő és energia ez.

Ha megfelelően beállítjuk a homokszűrőnket akkor sokkal kevesebb vegyszerezésre lesz szükségünk. Ami mindamellett, hogy ismét pénzt spórolunk a vizünk is sokkal természetesebb lesz, ami nemcsak környezetkímélő, hanem egészségesebb is a szervezetünk számára.

Hogyan működik a víz szűrése?

A homokszűrős vízforgatók olyan elveken működnek, mint a homokos tengerpart ami képes megtisztítani a tengerek vizét.

A tengerek hullámzása a partra viszi a szennyezett vizet, ami a finom homoknak a mélyére kerül és az itt található homokszemek egyre nagyobb akadályt görgetnek a szennyeződéseknek. Így tisztítják a mélyre beszivárgó vizet, amely a part alatt visszakerül a tengerbe.

A medencéknél is hasonló elv érvényesül, a medence keringtető rendszer, működés közben szívja a vizet magába, amely rányomja a medence vizét a tartályban lévő közegre. Ennek hatására a víz megtisztul és a tartályban lévő vékony lamellákon keresztül a tiszta víz visszakerül a medencébe.

Szűrőhomok paraméterei

Homokszűrőben fontos, hogy európai és a magyar szabványnak megfelelő minőségű szűrőhomokot kell használnunk.

Rendszerint zsákokban forgalmazzák a 0,71-1,25 mm és 0,4-0,8 mm közötti szemcseátmérőjű kvarchomokot, 25 kg kiszerelésben.

 

Tekintse meg a szűrőhomokjainkat >>>

 

Ajánlott a kisebb szemcseméretű homokot választani, mert ennek a fajtának van egy olyan előnye, hogy a kisebb szennyeződéseket jobban megfogja, viszont hátránya, hogy jobban is terheli a szivattyúnkat. Aminek az élettartama ezáltal csökkenhet. A homokszűrőknél a leírásban fel van tüntetve, hogy mi az ajánlott szemcseméret amit használnunk kell hozzá.

A szűrőhomok töltetett rendszerint kezelni kell!

A kezelésnek 3 fő elem van.

 

Visszamosást és öblítést kell alkalmaznunk. Ezt a váltószelep megfelelő állásba történő kapcsolásával tudjuk elvégezni, ha kézi a gyártói utasítás szerint. De ha ez automatikus akkor a betáplált program szerint zajlik le.

 

A szűrőt továbbá fertőtleníteni kell hiszen vegyszerezés ellenére itt is elszaporodhatnak a csírák, baktériumok és más ártalmas szennyező anyagok. Ennek megelőzésére ajánlott klóralapú vegyszer adagolása.

 

A vízbe adagolt mészlerakódást gátló vegyszerek ellenére a szűrőhomokban vízkő keletkezik. Ezért minden 2 -3 visszamosás után érdemes (amino-szulfonsav alapú) vegyszert adagolni a használati utasítás szerint.

Kétség kívül a homokszűrős vízforgató a legjobb megoldás medencéje vizének tisztán tartására a megfelelő vízkezelő szerekkel kombinálva.