Termékek


Szaunasapka-érdekességek, tudnivalók

|

Az első szaunázásunk során érdekes látvány lehet sapkában látni a szaunázókat. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi haszna van ennek? Miért vesznek fel sapkát ilyen melegbe? Vannak olyan szaunasapkák amik rendkívül poénosak, mégsem ez az elsődleges céljuk hanem az, hogy védjenek. Cikkünkből megtudhatod, hogy mi ellen.

Mielőtt egyből a szaunasapkára térnénk, tanulmányozzuk kicsit a fejünk, agyunk működését. Tudta, hogy az agy gondolkodás közben hőt termel? És azt, hogy az agy hogyan próbálja megelőzni a fej túlhevülését? A fej összetett véredény rendszerrel van ellátva, amely vért szállít a fejen lévő vékony bőrhöz és lehetővé teszi így a hő távozását. Még egy érdekesség: A fejünkben több hajszálér van négyzet centiméterenként, mint más testrészünkben - ezért túlhevülésük komoly problémát okozhat hosszútávon.  

Na és akkor, amit a szaunasapkákról érdemes tudni:

  • A Bali államokban és Oroszországban, illetve lassan hazánkban is komoly kultúrával rendelkezik a szaunasapka.
  • A szaunasapka első célja, hogy megakadályozza fejünk túlmelegedését, ezért olyan anyagokból készül, melyek jól szigetelnek. Ezek az anyagok gyakorlatilag biztosítják az egyenletes hőmérsékletet.
  • Az emberi haj ekkora hő (80-90°C) hatására rendkívül rosszul reagál, kiszárad és töredezetté válik.
  • A szaunasapka használatával a szaunában töltött időt is növelhetjük.
  • Ráadásul a sapka segít elvezetni az izzadságot.

A szaunasapka két anyagból készül.

Az egyik anyag a gyapjú. A gyapjúból készült sapka nagyon jól szigetel, ezért ajánlott azoknak az embereknek, akik kevésbé bírják a szauna melegét. Ezek a sapkák ráadásul a bennük található viasz miatt kevésbé nedvesednek át.

A másik anyag pedig a len. A szép fénye, tapintása és rugalmassága miatt a len a textilipar egyik legkedveltebb nyersanyaga. A len amilyen gyorsan szívja a nedvességet, olyan gyorsan is szárad. Bevizezve hűtő hatást kelthetünk vele, míg szárazon jól szigetel. A lenből készült sapkát azok választják inkább, akik már jobban bírják a szaunát, illetve azok akik a hajukat fokozottan védeni szeretnék.

Tipp: ha épp nincs kéznél szaunasapka, tekerj egy törölközőt a fejedre, ezzel is védheted hajad és fejbőröd. 

A szaunasapkák célja tehát a védelem. Védi a fejünket és a fülünket a túlhevüléstől, illetve a hajunkat a töredezéstől, kiszáradástól.  

Ha még nincsen szaunasapkád, de gyorsan szeretnél egyet beszerezni, azt az alábbi linkre kattintva megteheted:

Szaunasapka kínálatunk

Vagy látogass el üzletünkbe személyesen. 

Címünk: 4551 Nyíregyháza, Nyíregyházi út 15.