Termékek


Erre figyelje a szauna építésénél

|

Szauna szigetelése

A szauna optimális működéséhez az egyik legfontosabb dolog a megfelelő szigetelés kiépítése. A szigetelés hiánya nagyban befolyásolja a szauna teljesítményét. Beltéri szaunák esetén 40mm-es, kültéri szaunák esetén pedig 80mm-es Öko Farost szigetelő használata ajánlott. A nedvesség elleni védelem érdekében a burkolat alá helyezzünk fel hővisszaverő fóliát. A fólia és a burkolat között 10mm-es szellőző rés kialakításával tovább növelhető a védelem. A szauna lambéria ajánlott vastagsága: 12-16mm.

Szellőzés

A szaunázás szempontjából rendkívül fontos a jó szellőzés. A kabin levegőjének óránként hatszor tanácsos cserélődnie. Kétféle szellőztetést különböztetünk meg, mechanikus és természetes. Mechanikus szívószellőztetés alkalmazása esetén a levegőellátó nyílást a kályha fölött helyezzük el. Gravitációs szellőztetés használata esetén a levegőellátó nyílást a kályha alatt vagy mellett alakítsuk ki. A levegőellátó cső átmérője 50–100 mm legyen. Érdemes arra figyelnünk, hogy a szellőzést úgy alakítsuk ki, hogy az a hőérzékelő működését ne zavarja meg. A levegőelvezető nyílást a padló közelében helyezzük el, a kályhától lehető legtávolabb. A levegőelvezető cső átmérője a levegőellátó cső átmérőjének kétszerese legyen.

Opcionális szárító nyílás (amely fűtés és szaunázás közben lezárt állapotban van): A szauna kiszárítható úgy is, hogy szaunázás után nyitva hagyjuk az ajtót. Ha a levegőelvezető nyílás a tisztálkodó helyiségben található, a szaunaajtó alatti nyílás legalább 100 mm-es legyen. A mechanikus szívószellőztetés kötelező.

Üvegfelületek mérete

A szigeteletlen falak mérete szintén nagyban befolyásolja a szauna teljesítményét. Minél nagyobb a szigeteletlen felület, pl. üvegfal egy szaunában, annál nagyobb teljesítményű kályha vásárlása ajánlott. Kültéri szaunák esetén az üvegfelületeket próbáljuk meg csökkenti, ugyanis egy téli időszakban nem biztos, hogy képes lesz a kályha megfelelően felfűteni a kabint. Üvegfelületek találkozásánál használjunk inkább fa profilt, így kiküszöbölve a réseket. Az ajtó esetén is kerüljük az üveg-üveg találkozást, vásároljunk inkább fakeretes szaunaajtót

Megfelelő szaunakályha kiválasztása

Amennyiben a falakat és a mennyezetet burkolat fedi, a burkolat alatt pedig megfelelő szigetelés van kialakítva, annyiban a kályha teljesítményét a kabin térfogata határozza meg. Szigeteletlen falak (tégla, üvegtégla, üveg, beton, csempe, stb.) esetén nagyobb kályhateljesítmény szükséges. Szigeteletlen fal esetén négyzetméterenként adjunk 1,2 m3 -t a szauna térfogatához. Például egy 10 m3 -es, üvegajtós szauna teljesítményigénye megegyezik egy kb. 12 m3 -es szaunakabin teljesítmény-igényével. Farönk szaunakabin falak esetén szorozzuk meg a szauna térfogatát 1,5-tel.

Kültéri szaunák esetén ajánlott a külső vezérlővel működő szaunakályhát választani. A beépített vezérlős kályha hamarabb érzékeli a hőt, így korábban lekapcsolhat, ezáltal nem biztos, hogy elérjük a kívánt hőfokot. Közületi szaunák esetén a külső vezérlős szaunakályha beépítése engedélyezett csak!

Szaunánk teljesítményét tehát nem csak a szaunakályha határozza meg. Az építés megkezdése előtt érdemes utána járni, szaktanácsadást kérni a szaunaépítéssel kapcsolatosan. Amennyiben bármilyen kérdése adódna, keresse bizalommal kollégáinkat!